Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota GT 86 officiell

Toyotas nya sportcoupé GT 86 har (liksom systerbilen Subaru BRZ) knappast varit någon väl bevarad hemlighet, men nu har Toyota officiellt släppt bilder och fakta på bilen.

Det hade länge ryktats om att Toyota har haft en modern efterträdare till Toyota Supra på gång, sedan samarbetet med Subaru inleddes för några år sedan har planerna på en ny sportcoupé blivit alltmer konkreta. Den senaste tiden har flera läckor från försäljningskataloger och dylikt avslöjat formgivningen på bilen. Inte minst har Subarus avtäckande av syskonbilen BRZ (som koncept förvisso) för några veckor sedan, avslöjat hur även Toyotas variant, med interna beteckningen FT-86, skulle komma att se ut.

Här i Europa blir dock modellnamnet i stället GT 86, medan man på hemmamarknaden Japan nöjer sig med bara siffrorna, 86. I USA kommer bilen säljas under Toyotas lokala och lite ungdomligare märke Scions flagg.

Under huven hittar vi Subarus påbrå i samarbetet, grundmotorn blir nämligen även hos Toyota en tvåliters boxerfyra på 200 hästkrafter och 205 newtonmeter. Sexväxlad låda får du, oavsett om du väljer manuell eller automat, och även 17-tumshjul blir standard. GT 86 blir 424 centimeter lång, 128 centimeter hög, 178 centimeter bred och 257 centimeter mellan hjulaxlarna. Tyngdpunkten ligger endast 48 centimeter över marken, bland annat tack vare boxermotorn. Viktfördelningen mellan fram- och bakaxel är 53/47 procent, vilket i alla fall är tillräckligt nära 50/50 för att Toyota ska välja att skryta om det i en pressrelease.

Toyota har inte haft någon sportigare modell på programmet sedan Celica lades ner 2006, och även om många modeller efter det har varit bra så har de, i ärlighetens namn, oftast varit ganska tråkiga. Om GT 86 är det första steget i en ny riktning återstår att se, men enligt övertecknad bådar det vi vet hittills gott. Mer information lär dyka upp när modellen visas för allmänheten på bilsalongen i Tokyo i veckan som kommer. Tills dess får du beskåda bilen på filmen och bilderna i galleriet nedan.

https://youtu.be/nw6WnrqMDTw?version=3&hl=sv_SE&rel=0&width=575&height=323