Toyota GT 86 och en nöjd Linus Pröjtz

Toyota GT 86 – tre snabba från provkörningen

En stiligt klädd Linus Pröjtz har flugit söderut till Formel 1-marker. Där sitter han just nu bakom ratten på Toyota GT 86 som äntligen är på gång! Sågar han den eller hissar den till skyarna...!?

Det var länge snack om att Toyota skulle bli sportigare. Under flera år hörde vi talas om en bil som ska samutvecklas med Subaru. Tiden gick och vi började nästan misströsta. Men skam den som ger sig för nu är Toyotas första sportbil på bra länge här med buller och bång. En liten, drygt 4,2 meter lång sak med boxerfyra på två liter som levererar 200 hästkrafter och 205 newtonmeter. Vi låter Linus Pröjtz ta pulsen på den...

 Tjena Linus, var är du?

 – Jag är på den gamla Formel 1-banan Jarama utanför Madrid i Spanien och solen skiner. Vi ska som första svenska motortidning få smaka på Toyota GT 86 – det japanska märkets första sportbil sedan lilla mittmotorbilen MR2. Förväntningarna är högt ställda, inte minst då Hans Hedberg redan kört systerbilen Subaru BRZ och levererat en bubblande glad rapport!

 Men hur möter GT 86 förväntningarna då?

 – Du, jag ska inte hålla er på halster. Den är grymt bra! Den infriar alla mina förväntningar då den levererar grym balans och ett riktigt sportigt uppträdande – även på bana med standarddäck. Samspelet mellan mekanik och chassi är på topp och GT 86 ger föraren samma glada känsla som Mazda MX-5 skämt bort oss med. Fast här går det ännu snabbare.

 Så vad kommer härligheten att kosta då?

 – Priset blev faktiskt klart i dag, GT 86 landar på 304 900 kronor med den sexväxlade manuella lådan. Det enda du kan extrautrusta med då är navigation, automatlåda och metalliclack. Visserligen har jag bara kört den på bana än så länge och visst kommer den säkert att kännas hård bitvis – men den är sportig på riktigt. Grymt bra.

 Visst låter det bra? Blir du sugen på mer? Missa då för allt i världen inte Linus kompletta provkörningsrapport i Teknikens Värld nummer 9/2012 som finns att köpa från och med 12 april. Är du prenumerant får du som vanligt tidningen före alla andra.