Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090312-toyota-krockkudde
090312-toyota-krockkudde
090312-toyota-krockkudde
090312-toyota-krockkudde

Toyota har hittat ny plats för krockkudde

Den som trodde att det inte går att få in fler krockkuddar i en bilkupé får härmed erkänna sig överbevisad. Toyota har hittat ett helt nytt ställe för att stoppa in en uppblåsbar kudde.

Nu är det inte långt kvar innan framtidsvisionerna i den allt för bortglömda actionrullen Demolition Man är här. I filmen, som utspelar sig någon gång långt fram i tiden, krockar Sylvester Stallone sin elbil och får hela kupén fylld av något som mest liknar byggskum. Riktigt så långt har inte Toyota gått ännu, men det är inte långt ifrån. Nu har japanerna utvecklat världens första krockkudde som ska skydda baksätespassagerarna från varandra.

Bilden som ska förevisa den nya kudden är något missvisande. På bilden ser det ut som att kudden fälls ner från taket, men så är alltså inte fallet. I stället skjuts den ut från mittenplatsen i axelhöjd med baksätespassagerarna. Toyota kallar den nya kudden Supplement Restraint System (SRS) och syftet är att baksätespassagerarna ska hållas åtskilda vid en sidokollision och inte slå i varandras huvuden eller andra hårda kroppsdelar. Vi får bara hoppas att Toyota har tänkt på att det då och då sitter en passagerare på mittenplatsen.

Det är ännu inte känt när den nya kudden ska lanseras, Toyota meddelar dock att den ska introduceras i en ny modell på den japanska marknaden inom en snar framtid. Det är inte första gången Toyota introducerar en helt ny krockkudde. Nya iQ blev först ut med en krockkudde som skyddar baksätespassagerarnas huvuden vid en påkörning bakåt och man var tidigt ute med knäkrockkudden.

Läs mer