Foto: Toyota

Toyota har nu sålt 15 miljoner hybrider

De senaste tre åren har Toyota sålt ytterligare fem miljoner hybridbilar i världen vilket innebär att de nu är uppe i totalt 15 miljoner hybrider sedan starten 1997.

I juni 2007 kunde du här på teknikensvarld.se läsa att Toyota hade sålt en miljon hybrider världen över. Det tog alltså tio år, sedan Prius lanserades 1997, att nå upp till sjusiffrigt antal bilar.

Därefter har det rullat på och fem miljoner nåddes i inledningen av 2013 och tio miljoner passerades i januari 2017.

Tre år senare, i januari 2020, nådde man upp till 15 miljoner sålda hybridbilar, varav 2,8 miljoner har sålts i Europa. I dag står hybriderna för 52 procent av Toyota-koncernens europeiska försäljning, eller 63 procent om vi enbart tittar på de västeuropeiska siffrorna.

Det är inte så konstigt att försäljningssiffrorna för hybriderna accelererar allt snabbare. Från att först bara erbjudit Prius har antalet hybridmodeller ökat, på senare år kraftigt. I dagsläget erbjuds i Europa 19 olika hybridmodeller från Toyota och Lexus. Sett till hela världen är antalet modeller 44 stycken.

Foto: Toyota

Enligt Toyotas beräkningar har de 15 miljoner sålda hybriderna under 23 år besparat världen över 120 miljoner ton koldioxidutsläpp. Tack vare hybriderna är säger Toyota att de är på god väg att möta EU:s hårdare krav om maximalt genomsnittligt utsläpp på 95 gram koldioxid per kilometer – för märkets hela fordonsflotta.

Toyota är alltså stora på hybrider, men snart kommer fler elektrifierade alternativ från den stora bilkoncernen; elbilar, bränslecellsbilar (som de förvisso redan har i sitt utbud) och laddhybrider. Inom kort kommer populära RAV4 som just laddhybrid.