Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071011-toyota-hi-ct071011-toyota-hi-ct071011-toyota-hi-ct
071011-toyota-hi-ct

Toyota Hi-CT – ungdomligt koncept

Toyota visar upp inte mindre än åtta olika konceptbilar på Tokyosalongen i slutet av månaden. En av dessa är höga stadsbilen Hi-CT som siktar in sig mot ungdomar.

Toyota Hi-CT ställs alltså ut i Tokyo tillsammans med sju andra konceptbilar. Dessa är 1/X, RiN, i-Real, iQ Concept, FT-MV, Crown Hybrid Concept och FT-HS.

I denna text koncentrerar vi oss på Hi-CT (uttalas High Seat) med sin lustiga formgivning. Toyota vill med Hi-CT erbjuda en bil med en ny typ av ”coolhet” för ungdomar i storstaden. Detta genom ”mjukt kantiga” former och goda utrymmen för två personer med tillhörande livsstilsbagage. Det finns dessutom ett baksäte, men det ser ut att vara tajt med plats där.

Bilen är endast 3,3 meter lång, 1,7 meter bred men samtidigt hela 1,78 meter hög. De lustiga proportionerna har sina anledningar. Dels blir bilen smidig i trång stadstrafik, dels sitter man högt upp och får god överblick. Den höga sittpositionen beror också på att det under golvet finns ett batteripaket som skickar kraft till hybridmotorn som är av plug-in-typ. Det är bara att stoppa in kontakten i ett vägguttag och man laddar batterierna, miljövänligt och smidigt.

För att locka ungdomar ännu mer så är bilen utrustad med en AC100V-sockel. Denna kan strömförsörja annan extern elektronisk utrustning än den som redan finns i bilen.

Bagageutrymmet är av gammal koffert-typ som är avtagbar vilket gör bilen mer flexibel. Med eller utan kofferten ska det finnas gott om plats för placering av cykeln, surfbrädan eller kanske dykutrustningen.