Toyota Hilux facelift officiell
Fem år efter introduktionen av nuvarande Hilux väljer Toyota att uppdaterade den populära pickupen. Utseendeförändringarna har gjort modellen att mer likna en grovjobbare, och under huven hittas en ny, starkare dieselmotor.
Åttonde generationen Toyota Hilux fick ett tufft välkomnande till Europa under 2016. I vårt första test av pickupen gick den upp på två hjul i älgtestet och var nära att slå runt. Bilden på Hilux halvt uppe i luften kablades ut över världen i rasande fart. Extra fort gick det sannolikt med tanke på att föregångaren hade betett sig på exakt samma sätt i älgtestet några år tidigare.
Toyota tog åt sig av informationen från vårt test och åtgärdade modellen som vid vårt test ett halvår senare visade sig från en betydligt säkrare sida.
Nu är det dags för världens fjärde mest sålda pickup, drygt 550 000 sålda exemplar under 2019 (slagen endast av Ford F-serie, Ram pickup och Chevrolet Silverado), att uppdateras i Europa (andra marknader i världen har redan sett Hilux uppdateras).
Det är i fronten som uppdateringen syns tydligast. Grillen har en helt annan, grövre framtoning än den grill som har varit aktuell fram till modellår 2020. Grillen följer samma form som den hos RAV4, speciellt en av RAV4-modellversionerna som säljs i USA. Strålkastarna är uppdaterade och finns att få i LED-utförande.
Bakljusen har ny grafik och lysdioder som bildar ett helt annat uttryck i mörker. Hilux-emblemet har flyttat och sitter nu i samband med lämmens handtag och bromsljus.
Tre nya karossfärger och nya 18-tumsfälgar tillhör också nyheterna.
PROVKÖRNING: Toyota Hilux 2,4 D-4D 4WD 6AT
Insidan är sig lik med mätarna framför föraren har uppdaterats och infotainmentskärmen har vuxit till åtta tum och innehåller numera fysiska knappar och vred för att föraren lätt ska kunna komma åt önskvärda funktioner oavsett i vilken situation han eller hon befinner sig i. Toyota har gått samma väg, mot fler fysiska knappar, även i andra modeller.
Manövreringen av infotainmentsystemet uppges ha blivit enklare tack vare mjukvara som reagerar snabbare, dessutom har systemet försetts med Android Auto- och Apple Carplay-kompabilitet.
Toyota har finjusterat chassit för att höja komforten i Hilux, samtidigt som köregenskaperna i eländig terräng ska vara bibehållna. Hilux ESP-system har även det uppdaterats, vilket blir intressant att se hur det fungerar i kommande älgtest, och de bakhjulsdrivna modellversionerna har fått en elektronisk diffbroms.
TEST: Många pickuper – bland annat Toyota Hilux
Ett nytillskott i Hilux motorutbud är en 2,8 liter stor, fyrcylindrig dieselmotor på 204 hästkrafter och 500 newtonmeter (sedan tidigare finns en lika stor men med 177 hästkrafter och 420/450 newtonmeter). Nya maskinen är därmed betydligt mer kraftfull än den 2,4-liters dieselmaskin på 150 hästkrafter och 400 newtonmeter som säljs i Sverige i dag. Den är även betydligt snabbare med en 0-100-tid på 10,0 sekunder (12,8 med 2,4 liter och automatlåda). Däremot är förbruknings- och utsläppssiffrorna identiska – 0,78 liter per mil och 204 gram per kilometer. Siffrorna är enligt NEDC-körcykeln, omvandlade från WLTP. Några rena WLTP-siffror bjuder inte Toyota på i dag.
I juli inleds försäljningen av uppdaterade Toyota Hilux i Östeuropa. Hilux-spekulanter i Västeuropa får vänta till oktober. Några priser är ännu inte klara, i dag kostar Hilux från 325 900 kronor exklusive moms.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se