Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toyota

Toyota Hilux GR Sport officiell

Toyota lanserar en vassare version av pickupen Hilux. Får högre effekt, förbättrad fjädring och nya detaljer.

Toyotas pickup Hilux är en långkörare av rang och har rötter till 1960-talet. Vissa föregångare har kommit att bli kända som en av världens mest hållbara pickuper och Hilux är en riktig storsäljare. Sedan den nuvarande åttonde generationen lanserades 2016 har det dock klagats på att motorn varit i klenaste laget, en 2,4-liters dieselmaskin med 150 hästkrafter och 400 newtonmeter.

Under 2020 uppdaterades Hilux och fick ytterligare ett motoralternativ i form av en 2,8-litersmaskin som levererar 204 hästkrafter och 500 newtonmeter. Den motorn sitter nu i Hilux GR Sport som blir toppversionen i modellserien i Sverige. Varför ska man då sätta sportbeteckning på en arbetsbetonad pickup?
Toyota har haft framgångar i Dakarrallyt med just Hilux och GR Sport-beteckningen är relaterat till detta.

1 AV 4
Foto: Toyota
2 AV 4
Foto: Toyota
3 AV 4
Foto: Toyota
4 AV 4
Foto: Toyota

För att skilja GR Sport-versionen från vanliga Hilux har Toyota jobbat med hjulupphängningen som nu har nya stötdämpare och styvare fjädrar fram, samt omkalibrerade bladfjädrar och bussningar bak. Något som enligt Toyota ska förbättra väghållning, styregenskaper, terrängduglighet och ge bättre kursstabilitet.
Utöver detta är förändringarna begränsade till utseendemässiga detaljer som bland annat svarta detaljer exteriört, röda fjädrar fram, skärmbreddare, svart läder- och mockaimitation samt 17-tumsfälgar med allterrängdäck.
Nya Hilux GR Sport kommer preliminärt till Sverige under hösten 2022, pris är ännu ej fastställt men väntas bli högre än nuvarande toppmodellen som kostar från 386 900 kronor. GR Sport-versionen har samma drag- och lastvikt som vanliga Hilux, 3 500 respektive 1 025 kg.