Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota inleder samarbete med Nvidia om självkörande bilar

Toyota har länge legat lågt vad gäller autonom körning. För ett halvår sedan sa Toyota att man inte hade som mål att tillverka en helt självkörande bil. Men nu verkar världens näst största biltillverkare ha ändrat sig.

Toyota har nu inlett ett samarbete med teknikjätten Nvidia (som redan samarbetar med Volvo) för att ta fram ett system för autonom körning.

Det nya systemet ska använda sig av Nvidias Drive PX AI-dator som ska vara ytterst kraftfull. Enligt Nvidia ska Drive PX AI:s processor, döpt till Xerxes, kunna hantera 30 biljoner (30 000 miljarder) beräkningar per sekund. Detta på grund av ett stort informationsflöde från kameror, radar och andra sensorer.

Den nya självkörande tekniken ska enligt uppgift hamna i Toyotas bilar inom ett par år.

Toyota lämnar med andra ord ett helt annat besked angående autonom körning än vad man gjorde för drygt ett halvår sedan. I oktober förra året rapporterade Teknikens Värld om att Toyota inte var ute efter att producera en självkörande bil. I stället ville man satsa på system som hjälper föraren att gasa, bromsa och styra under delar av en bilfärd, men där föraren när som helst kan ta tillbaka kontrollen.

Men nu verkar det alltså som att det är annat ljud i skällan – även om säkerheten även denna gång verkar vara anledningen till kappvändningen:

– Genom det här samarbetet vill vi accelerera utvecklandet av system för autonom körning som är mer säkra och kapabla än tidigare, säger Toyotas exekutiva manager Ken Koibuchi.