Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080214-toyota-iq-geneve
080214-toyota-iq-geneve
080214-toyota-iq-geneve
080214-toyota-iq-geneve

Toyota iQ bär färdig kostym i Genève

På Frankfurtsalongen i september visade Toyota upp sin lilla konceptbil iQ som togs emot väl av publiken. Den lilla pärlan ska nu visas upp på Genèvesalongen i mars – då i produktionsklart skick.

Toyota har skickat ut en pressrelease som berättar lite om nya minibilen iQ som är tänkt att locka den yngre generationen med säkerhet, pålitlighet och smidighet. I pressmaterialet står det inte så mycket nytt jämfört med det som redan är känt, men mest intressant är att de har skickat med en bild som visar hur bilen ser ut i produktionsklart utförande. Bilen ska ställas ut i Toyotas monter på bilsalongen i Genève som drar igång den sjätte mars. Tittar man noga ser man att strålkastarna har fått lite annorlunda formgivning jämfört med på konceptbilen. Detsamma gäller det lite större luftintaget. I övrigt är bilen sig lik.

Trots storleken på knappt tre meter (konceptbilen var 2,98 meter lång) ryms det fyra personer i bilen – tre vuxna och ett barn i en ny innovativ placering av stolarna. Med liknande bredd och höjd som en Yaris ska Toyota iQ erbjuda rymlighet som är ovanligt i den här minibilsklassen. Motormässigt avslöjar Toyota inte något, men sedan tidigare är det känt att alla motorer ska klara av miljöbilsgränsen på 120 gram koldioxid per kilometer. Med andra ord lär det vara små motorer, bland annat en motorcykelmotor från Yamaha med en volym på en liter. Mer än så behövs inte i en bil som kommer att väga under 1 000 kilo.

Vill du läsa mer om Toyota iQ så klicka på länkarna nedan.

Toyota kommer också att visa upp en ny konceptbil på Genèvesalongen. Toyota Urban Cruiser heter bilen som är av plug-in-hybrid-typ, se bild nedan.