Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Toyota iQ EV
Toyota iQ EV
Toyota iQ EV
Toyota iQ EV

Toyota iQ EV – elbil trots viss skepticism

Toyota var tidigt ute med elbilar och inte minst RAV4 rönte stor uppmärksamhet för ett drygt decennium sedan. Nu satsar man på en mindre elbil i form av iQ EV – trots att man är skeptisk mot ren eldrift.

De flesta biltillverkare har vid det här laget presenterat elbilar i olika former, men gemensamt för merparten av dessa är att de har varit konceptbilar. Toyota har också visat en rad olika eldrivna konceptbilar men Toyota har faktiskt sålt elbilar under en längre period, något som få andra kan skryta med.

 Mellan 1997 och 2003 sålde man suven RAV4 EV (EV står för Electric Vehicle, vilket på svenska blir elektriskt fordon) och sedan i år säljer man en ny generation RAV4 EV i USA.

 Även om Toyota för stunden är världsledande inom området elhybrider satsar de vidare på spåret där förbränningsmotorn får ge vika för ren eldrift. På Parissalongen som drar igång senare denna vecka visar man upp Toyota iQ EV, en eldriven version av lilla stadsbilen iQ.

 iQ EV är något större än vanliga iQ. Med 3,12 meter på längden är den 13,5 centimeter längre. Däremot är övriga mått identiska med iQ med förbränningsmotor under huven, det vill säga 168 centimeter på bredden, 150,5 centimeter på höjden och hjulbasen som är exakt två meter. Fyra åkande får plats i bilen (även om det är knöligt) och vändradien är stadsvänliga 4,1 meter.

 Batterierna som är litiumjontyp är placerade under kupégolvet där de inte stjäl något utrymme alls från varken passagerare eller bagage (i ett bagageutrymme som redan är extremt litet).

 Placeringen ger bilen en låg tyngdpunkt och totalt väger iQ EV endast 125 kilo mer än vad en vanlig iQ med 1,33-litersmotor och CVT-låda väger. Detta har möjliggjorts mycket tack vare karossen som är i höghållfasthetsstål som både är lättare och mer vridstyvt.

 Den luftkylda elmotorn är på 47 kilowatt (64 hästkrafter) och 163 newtonmeter och driver bilen med hjälp av batterierna som har en kapacitet på tolv kilowattimmar. Med en maximal förbrukning om 134 wattimmar per kilometer tillåts man köra upp till 8,5 mil mellan laddningarna. För att nå så långt på en laddning har Toyota jobbat med några speciallösningar, bland annat ett luftkonditioneringssystem som jobbar tillsammans med stolsvärmen och som förbrukar mindre energi än ett konventionellt luftkonditioneringssystem. Defrostern består av elslingor i framrutan då detta är mer energieffektivt än om luftkonditioneringssystemet måste jobba på högvarv för att få bort is och imma.

 Att ladda upp batterierna tar tre timmar via ett vanligt eluttag. Har man bråttom kan man ladda 80 procent av batteriernas totala kapacitet på 15 minuter.

 Toyota iQ EV når 100 km/h på 14 sekunder och toppfarten är 125 km/h.

 Toyota berättar att iQ EV är fullt färdigutvecklad och klar för produktion, men de höjer samtidigt ett varningens finger. I nuläget tror de helt enkelt mer på sina laddhybrider då de har märkt att kunderna inte vill kompromissa vad gäller räckvidden och inte har tid att vänta på den tid det tar att ladda upp tomma batterier. Dessutom anser de att infrastrukturen med laddstationer inte har nått den nivå som det tidigare talats om.

 De skriver ordagrant: ”Vi tror att laddhybrider erbjuder en bättre lösning än rena elbilar för de flesta kunders behov sett över kort och medellång sikt, och det är där vi kommer att koncentrera våra kommersiella verksamhet.”