100421-land-cruiser-återkallas

Toyota Land Cruiser 150 återkallas

Toyota väljer nu att återkalla modellerna Land Cruiser 150 och Lexus GX 460 på grund av de brister i antisladdsystemet som upptäckts. Totalt berörs 13 500 bilar, i Sverige finns 18.

Toyota tar nu det säkra före det osäkra och återkallar suvmodellerna Toyota Lanc Cruiser 150 och Lexus GX 460. Detta på grund av brister i antisladdsystemet som i värsta fall skulle kunna få bilarna att välta vid en kraftig undanmanöver.

Försäljningen av Lexus GX 460 stoppades i USA i förra veckan sedan den amerikanska konsumenttidningen Consumer Reports testat bilen i en undanmanöver och fått ett allvarligt resultat. Antisladdsystemet ingrep knappt alls och bilen tilläts sladda ut brett med baken. Consumer Reports stämplade bilen som en säkerhetsrisk och rådde sina läsare att inte köpa den. Toyota agerade snabbt och stoppade försäljningen av GX 460 men väntade med att återkalla modellen till dess att de själva tagit reda på vad felet var. Inledningsvis sades att systermodellen Toyota Land Cruiser inte berördes.

Nu är det andra bud som gäller när både GX460 och Land Cruiser 150 återkallas i Europa och USA. I Europa berörs 7 500 bilar och i USA 6 000. I Sverige kommer 18 bilägare att kontaktas av Toyota för att åtgärda felet. Uppgraderingen av antisladdsystemet görs medan kunderna väntar.

Läs mer