Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota Land Cruiser facelift officiell

Redan innan sommaren visade vi er läckta bilder på Toyotas lyxiga och terrängdugliga storbil Land Cruiser 200 i uppfräschat utförande. Nu är den uppdaterade modellen officiellt presenterad.

I förra veckan presenterade Toyotas lyxbilsmärke Lexus en uppdaterad version av storsuven LX. Nu gör Toyota desamma när de visar Land Cruiser 200, som är syskonbil till LX, i uppdaterat utförande.

Toyota Land Cruiser 200, som inte ska förväxlas med Land Cruiser 150 som säljs i Sverige, känns igen från tidigare då profilen är näst intill identisk. Fronten är däremot kraftigt omgjord med en fortsatt stor grill, med endast tre ribbor i stället för fyra, som numera breder ut sig in i de omstöpta strålkastarna. Främre stötfångaren och huven har även de gjorts om.

Betraktad bakifrån bjuder Land Cruiser 200 facelift à la 2016 på omgjorda bakljus och ”kromhandtaget” på bakluckan sträcker sig numera ut och under ljusen och vidare runt flyglarna. I övrigt är det sig likt.

Interiört är modifieringarna små men ändå synliga för den skarpsynte. Toyota berättar att de har bytt ut och förbättrat visa material för att ge bättre passform, mer robusthet samt en högre känsla av premiumupplevelse. I mätarhuset sitter nya mätare med förändrad typografi.

I samband med uppdateringen har Toyota kryddat Land Cruiser 200, ofta även kallad land Cruiser V8, med Toyota Safety Sense P, det största säkerhetspaketet som märket erbjuder. Det innehåller bland annat radarbaserad autobroms som även skyddar mot påkörning av fotgängare, döda vinkeln-varnare, automatisk helljusassistans, vingelvarnare samt varningssystem för korsande trafik bakom bilen, något som kan vara bra att ha när man till exempel backar ut från en parkeringsficka.

Under huven kvarstår de båda V8-motorer som tidigare erbjudits till modellen, det vill säga en dieselmaskin på 4,5 liter och en bensinare på 4,6 liter. Båda har uppdaterats men klarar inte av Euro 6-avgaskraven utan endast Euro 5. Dieselmotorn har dessutom fått sju nya hästkrafter. 272 hästkrafter är det som gäller numera, tillsammans med 650 newtonmeter, precis som tidigare. Bensinalternativet dras fortfarande med 309 hästkrafter och 439 newtonmeter.