Toyota lanserar snåla lättviktaren FT-Bh

Med ett cW-värde på 0,235 blir Toyotas konceptbil FT-Bh supermiljöbil med en bränsleförbrukning på 0,21 liter per mil.

Konceptbilen Toyota FT-Bh är tänkt att vara en framtidsvision för bilar i B-segmentet, med andra ord ungefär lika stora bilar som Toyota Yaris eller Volkswagen Polo. Bilen mäter in på nära fyra meter men vikten stannar på 786 kilo. Toyota säger sig inte ha använt sig av dyra material i bilen utan av teknik som kan ”översättas” till serietillverkning, även om några sådana planer inte finns för FT-Bh i nuläget.

 I kombination med den lilla hybridmotorn som består av en enliters tvåcylindrig bensinmotor och en elmotor landar förbrukningen på 0,21 liter per mil för drivlinan som väger strax över motsvarande enlitersmotor i syskonbilen Yaris. Det betyder i sin tur att koldioxidutsläppet hamnar på 49 gram per kilometer.

 Precis som i Prius är bensinmotorn av typen Atkinsoncykel vilket Toyota menar ger en mer effektiv bränsleförbränning med längre slag, högre kompression och direktinsprutning och ett mer effektivt avgassystem. Framöver vill Toyota prova att installera alternativa bränslen som naturgas och det är även möjligt att vi kan få se FT-Bh som plug in-hybrid.

 De lättrullande däcken mäter 145/55R18 och det låga vindmotståndet på 0,235 i cW-värde är 25 procent lägre än genomsnittet för bilar i samma segment. Den matta vita färgen har tagits fram för att vara så värmereflekterande som möjligt för att bland annat minska behovet av energikrävande luftkonditionering.