Lexus TMG TS-650
Lexus TMG TS-650 Foto: Toyota Motorsport, CarPix

Toyota Motorsport smygvisar TS-650 – Lexus LS F med 650 hästar

En dryg vecka innan premiären visar nu Toyota Motorsport GmbH upp de första bilderna på ”Lexus LS F”, eller TMG TS-650 som den faktiskt heter. Dubbelturbo, 650 hästkrafter och toppfart på 320 km/h.

Toyota spänner musklerna igen. För ett par år sedan med supersportbilen Lexus LFA, tidigare i år med årets roligaste bil – Toyota GT 86. Denna gång handlar det återigen om en Lexus, närmare bestämt en LS-baserad supersportbil som vi länge vetat om är på gång tack vare vår spionfotograf som både fotograferade och filmade bilen (som då benämndes LS TMG Edition och som vi i stället kallade LS F) på Nürburgring.

 I går publicerade Toyota Motorsport GmbH (TMG) på sin Facebook-sida några teaserbilder på vad som ska visas upp på bilsalongen i Essen i Tyskland som drar igång mot stundande månadsskifte. Den LS-baserade prestandabilen går under beteckningen TMG TS-650.

 På bilderna ser vi att den har rejäla skärmbreddare som täcker de breda sulorna (345 millimeter bak) som är skodda på 20 tum höga BBS-fälgar som delvis täcker guldgula bromsok som greppar runt hålborrade kolfiberkeramiska skivor. Vi ser också en kraftfull vinge i kolfiber på bakluckan. Kolfiber finns lite överallt på bilen, inte minst taket som utgörs helt av det lätta materialet. Även tröskellådorna är helt i kolfiber. Riktigt sportigt.

 Under huven finns det doningar som matchar utseendet. Enligt Toyota Motorsport GmbH sitter där en V8 på 5,0 liter som lämnar över 600 hästkrafter. Med tanke på modellbeteckningen och tidigare rykten, samt så klart dokumentet som fotograferades, så tippar vi på 650 för att vara exakt. Maxvridet ligger på 710 newtonmeter. Siffrorna ska räcka till för att ge bilen en toppfart på 320 km/h. Det tidigare läckta dokumentet uppgav dessutom en 0-100-tid på 4,2 sekunder.

 Finns det något svar på Lexus TMG TS-650 från konkurrenterna? Ja, i Mercedes S 65 AMG hittar vi något liknande. 629 hästkrafter, dock plockade ur en V12-motor, och prestandasiffror som ligger i närheten (om man bortser från fartspärren på 250 km/h). Dock ingår inte samma mängd kolfiber i S 65 AMG som i TMG TS-650 och vi tippar även på att Lexusen gör betydligt bättre ifrån sig på bana.

 Vad är då Lexus TMG TS-650 till för? Ska den bli en modellversion bland övriga i LS-fältet? Vi vet inte faktiskt. Det är mycket möjligt att det blir så men det kan också vara så att TMG TS-650 är lite av en pulskännare. Den ska alltså känna efter hur den tas emot av folk och baserat på mottagandet beslutar Toyota om man ska lansera en prestandadivision inom Toyota och Lexus, likt BMW M GmbH är för BMW, quattro GmbH är för Audi och Mercedes-AMG GmbH är för Mercedes.

 Du är inte nöjd med teaserbilderna som Toyota skickat ut utan vill se hela bilen redan nu, flera dagar före avtäckning? Ta en titt i bildgalleriet nedan så får du se hela bilen tack vare vår spionfotograf (dock är den inte helt färdigutvecklad vid fotograferingstillfället, men i stort sett). Vill du höra hur motorn låter gör du det här.