Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota MR2 på väg tillbaka

Modellen Toyota MR2 är på väg tillbaka, menar marknadschefen för Europa. Men får den mittmotor, eller ens en förbränningsmotor?

Toyota planerar att återuppliva modellen MR2. Det hävdar märkets marknadschef för Europa, Matt Harrison, i brittisk press. Mittmotorbilen gick i graven 2007 efter tre generationer och 22 år i produktion.

Matt Harrison skulle gärna se Toyotas klassiska modelltrio – Supra, Celica och MR2 – tillsammans i saluhallarna. Med nya Supra på gång (vi har redan kört bilen, läs provkörningen i Teknikens Värld nummer 22/2018) och Celica representerad av modellen GT 86 återstår bara MR2.

Men nya MR2 kan bli aktuell först i början av nästa årtionde vilket innebär den med största sannolikhet kommer att vara elektrifierad, kanske rent av helt eldriven. MR2 kan mycket väl plockas fram i samarbete med någon annan biltillverkare som i fallet med både GT 86 och Supra.

Toyota koncept S-FR.Toyota koncept S-FR.Toyota koncept S-FR.
Toyota koncept S-FR.

Under 2015 års upplaga av Tokyosalongen visade Toyota upp konceptet S-FR, en bil som storleksmässigt stämmer överens med MR2 men hade frontmotor. Det är högst osäkert om bilen har något som helst att göra med Toyotas mer konkreta MR2-planer.

Det är inte första gången som det pratats om en comeback för MR2. Redan 2009 avslöjade Toyotas vice ordförande Masatami Takimoto att namnet var på väg tillbaka. Det skulle handla om en coupé med hybriddrift och med drag från konceptet FT-HS. Det hela kom att mynna ut i modellen GT86.

2012 var det dags på nytt då det faktiskt talades om en eldriven MR2 som skulle tas fram tillsammans med Tesla.

Första generationen Toyota MR2 kom 1984.Första generationen Toyota MR2 kom 1984.Första generationen Toyota MR2 kom 1984.
Första generationen Toyota MR2 kom 1984.

I Teknikens Värld nummer 13/2000 ställde vi senaste generationen MR2 mot MG-F och Mazda MX-5 Miata i test. Högt pris, plastig interiör och avsaknaden av bagageutrymme gjorde att Toyotan blev slagen av Mazdan.