Toyota NS4 visar framtidens Toyota

Toyotas försöker förnya konceptet med sin succébil Prius i NS4 som blir en större bil i samma anda. Plug in-teknik och nya säkerhetssystem visar hur Toyota vill att bilar ska se ut inom tre år.

Få bilar har blivit lika trendsättande och varumärkesbyggande som hybridbilen Toyota Prius. Det är något man vill ta till vara på hos Toyota och ingenjörsavdelningen fick därför i uppgift att ta fram en mellanklassbil i samma anda men som inte bygger på Prius. Resultatet ser du i form av konceptbilen Toyota NS4 i bildspelet nedan. 

 Drivkällan är vad Toyota menar är nästa generation plug in-hybrid som trots att det blivit mindre och lättare ska ge bättre bränsleekonomi, acceleration och räckvidd på ren eldrift. Allt detta säger sig Toyota ha klarat av utan att göra avkall på tiden det tar att ladda upp bilen igen.

 Via en pekskärm kan föraren ta hand om de flesta funktionerna i bilen som till exempel infotainmentsystemet, klimatanläggningen och navigation samt få information om hur mycket kräm det finns kvar i batterierna. Toyota har inlett samarbeten med Microsoft och Intel för att se till att tekniken inte åldras alltför fort. 

 Toyotas Pre-Collision System, PCS, är ett övervakningssystem som håller reda på bilens placering på vägen, omgivande trafik och fotgängare tack vare användande av radar, och ett infraröd-liknande ljus. PCS upptäcker eventuella faror och varnar föraren, alternativt bromsar in bilen själv i händelse av att bilen uppfattar att en olycka kan inträffa. Skulle man råka träffa en fotgängare i alla fall skyddas denne hjälpligt av att motorhuven trycks upp och skapar ett extra deformationsutrymme. Strålkastarna bländar stegvis och automatiskt av vid möte för att ge bästa möjliga strålkastarljus, givet situationen.

 A-stolparna har gjorts smala för att underlätta sikten framåt och snett åt sidorna. Glaset i rutorna har ett inbyggt imskydd och rutorna absorberar en större mängd UV-strålning vilket gör att luftkonditioneringen inte behöver jobba lika hårt på somrarna vilket i sin tur sänker bränsleförbrukningen. 

 Toyota hoppas kunna sätta en produktionsfärdig version av NS4 i tillverkning redan 2015.