Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota och Lexus återkallar en miljon bilar

Återigen en miljonåterkallelse för Toyota och Lexus. Denna gång är det modellerna Corolla, Corolla Matrix och IS som berörs, inklusive svensksålda bilar.

Under onsdagen klargjorde Toyota att de återkallar drygt en miljon bilar, främst i Nordamerika och Japan, men även Europa och Sverige berörs till viss del. Modellerna som återkallas är Toyota Corolla och Corolla Matrix, 752 000 exemplar tillverkade mellan december 2001 och maj 2004, samt Lexus IS i omkring 270 000 exemplar tillverkade mellan maj 2005 och oktober 2011.

 Anledningen till att Corolla och Corolla Matrix, som inte berör den europeiska marknaden, återkallas är ett fel av allvarligare grad än det fel som återfinns hos Lexus IS.

 Felet består av en krockkuddemodul där kretskortet kan innehålla fel från tillverkningsprocessen. Detta kan leda till kortslutning vilket i sin tur kan leda till att krockkuddarna eller bältessträckarna utlöses utan att en kollision ägt rum.

 Toyota har uppgifter om att felet har lett 46 mindre incidenter, 45 i Nordamerika, en i Japan. Dock finns det uppgifter om två allvarligare olyckor som ska ha inträffat på grund av plötsligt utlösta krockkuddar, uppgifter som Toyota inte har kunnat bekräfta.

 Felet hos Lexus IS består av att vindrutetorkarna kan fastna vid kraftigt snöfall. Det beror på att muttern på torkararmen inte är riktigt fastdragen vid monteringen och därmed slirar armen om motståndet blir för stort. I fallet med Lexus berörs bilar även utanför USA och Kanada. Utöver Mellanöstern och Kina berörs även europeiska kunder varav 1648 av bilarna återfinns i Sverige. Trots svensk vargavinter känner Toyota Sweden inte till några fall i Sverige.

 Lexus-ägarna kommer att ombedas uppsöka sin Lexus-verkstad för fastdragning av muttrarna, en åtgärd som tar cirka 30 minuter.

 Pågående och avslutade återkallelser, oavsett bilmärke, kan du ta del av här.