Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota planerar Auris GTI

Toyota vill göra mer körglada bilar. Modeller som både är bra och roliga att ratta, och ett steg på vägen kan vara en GTI-version av nya Auris. Back to basic med en modern Corolla GTI kanske?

Nya Auris som debuterade för bara en månad sedan påstås redan i grunden vara betydligt roligare att ratta än sin föregångare. Kanske en anledning till att försäljningen ökade med 68,6 procenti september månad, jämfört med samma tid förra året enligt försäljningsanalytikerna på företaget Jato. Men den är bevisligen ändå inte rolig nog, då Toyota påstås ha en GTI-version av modellen på gång. Några uppgifter om motoreffekt finns ännu inte, men starkaste versionen i dag är den hybriddrivna med 136 hästar. En drivlina som visserligen är snål, men den kan knappast påstås vara underhållande. Däremot figurerar rykten om att Toyota utvecklar en liten turboladdad bensinmotor med premiär 2013, troligtvis inte bara en tillfällighet. 

 Den nya körglada framtoningen kommer från Toyotas högste chef, Akio Toyoda, som för knappt ett år sedan berättade att märket i framtiden ska tillverka betydligt roligare bilar för den europeiska marknaden. Toyoda är själv racingentusiast och påstås regelbundet besöka Nürburgring för att lära av den europeiska bilkulturen. Däremot ska vi nog inte förvänta oss GTI-klassens mest effektstinna bilar från märket. Toyoda menar nämligen att körglädje inte nödvändigtvis bara behöver komma från effekten, minst lika viktiga är köregenskaperna. 

 Kommer Toyota att lyckas? Det är något vi ser fram emot att få reda på, men först önskar vi mer detaljer om Auris GTI – en given konkurrent till en kommande prestandaversion av nya Kia Cee’d samt VW Golf GTI. Låt roligaste bil vinna!