Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101022-toyota-prius-skitig
101022-toyota-prius-skitig
101022-toyota-prius-skitig
101022-toyota-prius-skitig Foto: Copyright 2008 Dewhurst Photography All Rights Res

Toyota Prius är skitigare än genomsnittsbilen

Toyotas hybridmodell Prius är en av de mest miljövänliga bilarna att på vägen. I fabriken är saken dock en annan. Nu publicerar Toyota resultaten av en egen undersökning som visar att Prius är skitigare än genomsnittet under tillverkningsprocessen.

Det har tvistats en hel del om att Toyota Prius inte är så miljövänlig som den utger sig för att vara. Utsläppen direkt från avgasröret är låga men sett till hela livscykeln har det ofta hävdats att Prius inte är så mycket bättre än genomsnittsbilen. Nu redovisar Toyota en egen undersökning som till viss del bekräftar ryktena.

Toyota har undersökt Prius miljöpåverkan från tillverkning till skrotning och kommit fram till att deras populära hybridmodell faktiskt är sämre än genomsnittsbilen sett enbart till tillverkningsfasen. Att bygga en Prius medför högre halter av icke-metankolväten och olika partiklar, enligt Toyota är det produktionen av elmotorn och nickelmetallbatterierna som kräver mycket energi och därmed medför högre utsläpp. I jämförelse med andra bilar i samma storleksklass hamnar Prius under genomsnittet i alla fem utsläppskategorier.

Men Toyota konstaterar även att Prius är snällare mot miljön under hela sin lyvscykel. Utsläppen av koldioxid, kväveoxid och svaveloxid är lägre än genomsnittet i Prius storleksklass. Toyota ska nu använda resultaten från undersökningen och arbeta för att förbättra tillverkningsprocessen av sina hybridmodeller.

Läs mer