Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota Prius facelift officiell med fyrhjulsdrift

När Toyota nu presenterar Prius i uppdaterat utförande passar man även på att för första gången utanför den japanska marknaden ge världens mest sålda hybrid fyrhjulsdrift.

I Toyotas monter på bilsalongen i Los Angeles står Corolla Hybrid i amerikanskt sedanutförande, så vi fokuserar i stället på märkets andra LA-nyhet, nämligen uppdaterade Prius.

Till utseendet är det inte några jätteförändringar hos Prius, men ändå tydliga. Fronten har omarbetats med nya strålkastare (bi-LED) som inte längre ”klänger” ned mot stötfångaren som även den har fått lite ny kurvatur och stora ”luftintag” (gäller ej USA-modellen). Bakljusen är också helt nya genom att bygga på bredden i stället för på höjden. Utseendet bakifrån är fortfarande säreget men inte lika mycket som tidigare.

Den största nyheten hos uppdaterade Prius är i stället teknisk. Prius har nämligen gått och blivit fyrhjulsdriven för första gången – utanför Japan (E-Four). Hybrid AWD-i heter fyrhjulsdriftssystemet (AWD-e heter det i USA) som vi även kommer att finna i nya RAV4 Hybrid nästa år. Toyota beskriver systemet som intelligent med en extra elmotor som kontrollerar bakaxeln. Den kickar automatiskt in vid gaspådrag upp till 10 km/h samt när bilens sensorer känner av vått eller halt underlag i hastigheter mellan 10 och 70 km/h. Den bakre elmotorn har ingen mekanisk sammankoppling med övriga drivlinan.

Nu ska Toyota Prius vara bättre rustad för vinterklimat.

Prius Hybrid AWD-i är utrustad med ett nytt nickel-metallhydridbatteri (NiMH) som sägs vara optimalt under kalla väderförhållanden. Vanliga, framhjulsdrivna Prius är utrustad med ett litiumjonbatteri i stället för som tidigare ett nickel-metallhydridbatteri.

Interiört känner man igen sig från hur det såg ut innan uppdateringen, men Toyota har gjort några förändringar, exempelvis ett större fack som möjliggör trådlös laddning av större mobiltelefoner och Toyota Touch 2-infotainmentskärm med bättre respons och som numera också går att ”nypa med två fingrar” för att exempelvis zooma.

Innan det är dags för uppdaterade Toyota Prius att nå svensk mark under 2019 ska den visas upp på bilsalongen i Bryssel i mitten av januari.