Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hasselblad H2

Toyota Prius överrepresenterad vid fortkörning på motorväg

I stan kör Toyota Prius-ägarna grönt, men när de kommer ut på motorvägen växer tydligen hornen i pannan fram.

Audi- och BMW-förare brukar beskyllas för att vara de främsta fartdårarna på de svenska vägarna. Det ligger en hel del i det för även polisens observationer lyfter fram Audi- och BMW-förare som mer notoriska hastighetsöverträdare än förare av andra märken.

Men det finns ytterligare en kategori förare som ligger i topp tillsammans med de som kör Audi och BMW, nämligen förarna som kör Toyota Prius. Det finns ingen officiell statistik som förs över vilka bilmodeller som oftare körs för fort, men polisen har reagerat på det.

– Det är Audi, BMW och Toyota Prius som ligger i topp bland fortkörningarna på motorvägar, säger Tomas Bonn, biträdande chef för trafikpolisen i Sörmland, till teknikensvarld.se.

– Både jag och ett flertal kollegor har reagerat på att Prius är så frekvent förekommande, fortsätter han.

Med tanke på att Audis och BMW:s modeller säljer i betydligt fler exemplar i Sverige än vad Toyota Prius gör kan vi inofficiellt slå fast att Prius är fortkörningsbilen nummer ett i vårt land, sett ”per capita”.

Varför Toyota Prius-förarna oftare kör för snabbt än andra förare vet vi inte. Kanske är det på grund av Prius popularitet som tjänstebil, precis som många av Audis och BMW:s modeller. Tjänstebilsförare tillryggalägger som bekant normalt fler mil bakom ratten än genomsnittsbilisten.

– Kanske för att ladda batterierna, avslutar Tomas Bonn lite skämtsamt. Men jag tror det kanske har att göra med ljudnivån i bilen.

Ja, det skulle också kunna vara en anledning. Toyota Prius är ganska tyst i motorvägsfart vilket gör föraren en aning fartblind. Precis som i en Audi eller en BMW.