Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Toyota PriusToyota PriusToyota Prius
Toyota Prius

Toyota Prius härskar i Kalifornien

Pickuper, truckar och suvar rår inte på en liten hybridbil från Japan. I alla fall inte i Kalifornien där Toyota Prius utklassar alla amerikanska bilar i försäljningsstatistiken.

Fords F-serie må alltjämt vara hela USA:s mest sålda bil men i Kalifornien får den se sig rejält slagen av en Japan. Det är förstås Hollywood-kändisarnas älsklingsbil nummer ett som under 2012 också blev den mest sålda bilen i USA:s folkrikaste delstat.

 Totalt såldes nästan en kvarts miljon Prius i USA under 2012 och av dessa hamnade drygt 60000 i Kalifornien, vilket var klart mer än Honda Civic som blev Kaliforniens näst mest sålda bil med 57000 sålda exemplar. Den stora trion från Detroit bestående av Chrysler, Ford och GM har en gemensam marknadsandel på 44,5 procent sett till hela USA men i Kalifornien når de bara upp till 29,7 procent samtidigt som Toyota står för hela 21,1 procent av den kaliforniska bilförsäljningen. Att Kaliforniens bilköpare inte tänker på samma sätt som övriga USA och är mer ”europeiska” när de kommer till bilhallarna blir extra tydligt när man ser till att 62,9 procent av alla nysålda bilar i Kalifornien var klassade som personbilar när samma siffra för landet i stort är 51,6 procent.