Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota Prius med etanoldrift

Toyota Prius och bränslet etanol var det hetaste heta för tio år sedan. Dock ej i kombination – men nu finns blandningen.

Etanolen är död. I alla fall på våra breddgrader om man är ute efter billiga droppar bränsle. Men utvecklingen inom området pågår alltjämt.

Nu presenteras Toyota Prius Hybrid FFV – en prototyp som bygger på en vanlig Prius med hybriddrift men som förutom bensin även går att tanka med etanol. Prototypen är framtagen i Brasilien i samarbete med staten, olika universitet och sockerrörsindustrin – som är en storproducent av just etanol.

Projektet ingår i Toyotas satsning ”Environmental Challenge 2050” med mål att sänka koldioxidutsläppen med 90 procent till 2050 jämfört med 2010 års siffror. Man siktar även på att sälja 5,5 miljoner elektrifierade fordon globalt sett 2030. Det återstår dock att se hur många av dem som kommer att vara av typen etanol/bensin/el som prototypen ovan. Prototypen ska i alla fall nu rulla ut på test för att sedan utvärderas.

Toyota Prius debuterade som modell 1997 och är i dag inne på generation fyra som kom 2016 – en bil som skiljer sig en hel del från föregångarna.