Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101012-prius mpv europa
101012-prius mpv europa
101012-prius mpv europa
101012-prius mpv europa

Toyota Prius MPV inte till Europa

Snacket om Toyota Prius som familjerymlig MPV-modell har tagit fart rejält de senaste dygnen sedan bilen visades upp för amerikanska återförsäljare förra veckan. Alla ni som skrek av glädje när ni tidigare läste vår artikel får nu kanske i stället en tår i ögat – MPV-Priusen är ämnad enbart för USA.

Det är mycket Prius-snack nu när Toyota aviserat om att just Prius-programmet ska breddas med två nya modeller. Dels en mindre kallad Prius-C, dels en större MPV-version med plats för sju åkande kallad Prius-V. Men tyvärr gäller allt snack inte vår europeiska kontinent. Detta säger brittiska Autocar som har varit i kontakt med personer inom den japanska biltillverkaren.

Anledningen till att Prius som MPV med 50 procent större interiöra utrymmen än dagens Prius halvkombi inte är aktuell för Europa stavas Verso. Toyota vill helt enkelt inte importera bilar till Europa som kan stjäla marknadsandelar i ett segment som de redan är representerade i.

Men då kan ju Verso (som är mindre än Prius MPV) lanseras som hybrid i stället kanske du tänker? Nej, det är inte aktuellt enligt källorna inom Toyota. Verso, som lanserades för ett drygt år sedan, är mitt inne i sin livscykel vilket ställer till det. Om Verso ska bli elmotorberikad blir det i så fall först när det är dags för generationsskifte och dit är det förmodligen ganska många år.

Personerna som Autocar pratade med säger att amerikanska marknaden har ingenting liknande Verso så en MPV-version av Prius är logisk då den fyller ett tomrum i modellprogrammet och dessutom med ett välkänt modellnamn.

Toyota har alldeles nyligen lanserat Auris Hybrid här i Europa. Dessutom är det snack om att de ska stoppa ned en elmotor i lilla Yaris (Toyota har bekräftat att liten hybridmodell, utan att precisera närmare, ska byggas i Frankrike). Men någon större familjebetonad hybrid ser det alltså inte ut att bli. Synd.

Läs mer