Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Copyright 2011

Toyota Prius nu världens tredje mest sålda bil

Toyota Prius har seglat upp till pallplats över världens mest sålda bilmodeller. En enorm klättring från förra årets plats 25. Men det är ingen renodlad försäljningsboom bakom succén utan smarta japanska varumärkeshjärnor.

Förra året var Toyota Prius världens 25:e mest populära bilmodell med 426000 sålda exemplar. Den fick se sig slagen av märkesbrodern Corolla som sålde i drygt en miljon exemplar, men även av 23 andra bilmodeller, däribland Hyundai Elantra, Ford Focus, Opel Astra och Volkswagen Passat.

 Men i år ser Prius ut att kunna kamma hem en pallplats på topplistan över 2012 års mest sålda bilmodeller. Under årets första kvartal, januari till och med mars, såldes hela 247230 bilar där det står Prius på bakluckan. Med denna knappa kvartsmiljon sålda bilar är Prius första kvartalets tredje mest sålda bil globalt. Endast slagen av just Corolla (300800 exemplar) och förra årets totalfyra Ford Focus (277000 exemplar).

 Det är inte så att var och varannan människa på denna jord har börjat köpa Prius generation tre. I stället handlar det om att Prius-familjen har växt det senaste halvåret. Dels har laddhybridversionen börjat säljas på vissa marknader (kommer till Sverige i sommar är det sagt), dels har två nya karossvarianter lanserats på bred front – MPV-liknande Prius V (som ska heta Prius+ i Europa) samt Prius C som är en mindre och billigare Prius.

 Medan Prius V och laddhybridversionen är äkta Prius-bilar baserade på just Prius-plattformen är Prius C (heter Aqua i Japan) baserad på Yaris plattform. Gemensamt för alla Prius-modeller är i stället hybriddrivlinan.

 Prius-familjen har alltså vuxit så det knakar och blir det inte växtvärk ska nog Corolla känna sig aningen hotad på sin förstaplats. Det finns i alla fall utsikter för att Toyota lägger beslag på de två främsta platserna vid årets slut, så andra biltillverkare bör känna sig hotade.

 Missa inte att se hela topplistan över de mest sålda bilmodellerna under 2011. Klicka här!