Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091214-toyota-prius-plugin
091214-toyota-prius-plugin
091214-toyota-prius-plugin
091214-toyota-prius-plugin

Toyota Prius Plug-in Hybrid sätter fart

Nu har Toyota äntligen tryckt på startknappen för lanseringen av plug in-versionen av Prius. Prius Plug-in Hybrid kan köras 23 km enbart på el, laddas via ett vanligt vägguttag och blir dessutom den första Toyotan med litiumjonbatterier.

Toyota har utlovat en plug in-version av sin enormt framgångsrika hybridmodell Prius sedan lång tid tillbaka. På Frankfurtsalongen i höst visades bilen äntligen för allmänheten men dessvärre valde Toyota att vara snåla med de tekniska uppgifterna. Nu har de dock öppnat alla dammar och meddelar dessutom att Prius Plug-in Hybrid sätts i produktion och ska börja leasas ut med början nästa år. Inledningsvis byggs 600 bilar som ska leasas och testas av myndigheter och företag. Toyota ska utvärdera resultaten av testerna och därefter fatta beslut om framtiden. Målet är att fullskalig produktion med tio tusentals bilar per år ska vara igång 2011.

Toyota Prius Plug-in Hybrid är inte bara en Prius med ett eluttag. Det är visserligen dess främsta säljargument men det är lite mer komplicerat än så. Prius Plug-in Hybrid är den första Toyota-modellen någonsin som utrustas med litiumjonbatterier. Vanliga Prius har nickel-metallhydridbatterier (NiMH) och kan köras mellan 1,5 och 2 kilometer enbart på el. Prius Plug-in Hybrid kan med sina mer avancerade batterier på 5,2 kWh rulla på enbart el i upp till 23 km. Toppfarten med eldrift uppges till 100 km/h. När kraften i batterierna är slut får man leta reda på ett eluttag, koppla in sin Prius och vänta i cirka en och en halv timme för att få en full laddning.

Om man inte hittar något eluttag är det ingen katastrof. Prius Plug-in Hybrid har, precis som vanliga Prius, en fyrcylindrig bensinmotor på 1,8 liter som hjälper till att hålla bilen rullande. När bensinmotorn är med och bidrar med sin kraft uppger Toyota en blandad förbrukning på 0,33 liter per mil och ett koldioxidutsläpp på 76 gram per kilometer. De har därmed reviderat uppgiften på 60 g/km som presenterades i höstas. Siffrorna kan jämföras med vanliga Prius som har en blandad förbrukning på 0,39 l/mil och släpper ut 89 g/km.

Läs mer