100421-toyota prius MPV Foto: Oliver Tamagnini 0179 5021012

Toyota Prius som MPV nästa år

Om man ska tro på vad man i dag kan läsa i den japanska pressen så har Toyota för avsikt att lansera en MPV-version av sin populära hybrid Prius redan i början av nästa år.

Hybridbilen Prius, Toyotas antagligen största fullträff någonsin (förlåt Corolla), har ett antal gånger under de senaste åren ryktats komma i ett kombiutförande. Senast var i höstas.

Nu kommer nya uppgifter, denna gång från den japanska affärstidningen Nikkei, som säger att Prius redan tidigt nästa år kommer att lanseras som MPV (minibuss). Enligt tidningen ska det inte snålas på det interiöra utrymmet. Antalet sätesrader sägs bli tre och därmed ska det vara möjligt med upp till sju åkande i denna ”Prius-buss”.

Drivlinan blir sannolikt densamma som vi finner i senaste generationen Prius, med andra ord en bensinmotor på 1,8 liter som assisteras av en elmotor. Skillnaden gentemot dagens Prius, enligt den japanska tidningen, är att MPV-versionen kommer lagra sin energi i litiumjonbatterier som har högre prestanda än nickelmetallhydridbatterier (NiMH).

Vi kan även misstänka att det – om bilen nu verkligen ligger i startgroparna – väldigt snart blir en plug in-version med tanke på de redan har visat upp vanliga Prius i sådant uppladdningsbart utförande och att produktionsstarten av denna är planerad till 2011.

Bilen på bilden ovan är konceptet Hybrid-X.

Läs mer

Test och provkörningar

Begagnattest