Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota Probox officiell – japansk billighet

Toyota håller titeln som världens största biltillverkare, och som sådan finns naturligtvis ett antal modeller vi sällan hör av i Sverige. Probox är en sådan, ämnad för japanska hemmamarknaden, och med ett utmärkande drag – den är billig!

Som världens största biltillverkare har Toyota en hel uppsjö av bilmodeller med specifikt syfte att appellera till olika regionala marknader. Inte minst på hemmamarknaden i Japan. En av dessa, som dessutom visas i helt sprillans ny tappning nu i dagarna, är Toyota Probox. Den nya modellen är den andra generationen i ordningen, efter att generation ett fått leva tolv år.

I bildgalleriet nedan kan du inspektera den nya modellen noggrannare, och nog kan ett utmärkande drag skönjas – billighet. År 2014 lanserar alltså Toyota, förvisso inte här, en modell som går att få utan nackskydd i baksätet, och med endast midjebälte för mittpassageraren. Även plasten i panelen lär vara av billigaste kvalitet, att döma av fotografierna. (Varför står det ett mjölkpaket i mittkonsolen? Jo, det finns en hållare specialanpassad för sådana!)

Även designmässigt saknas utmärkande drag. Plåtfälgar naturligtvis, men vissa pressbilder har faktiskt hjulsidor monterade! 1,3- eller 1,5-litersmotor och steglös CVT-låda. Mellan 95 och 109 hästkrafter.

Modellen lanseras i Japan första september, med produktion i Daihatsus fabrik i Kyoto. Probox kommer troligtvis sälja i goda antal i hemlandet, och kanske även i Peru och Bolivia – där modellen i dag är populär som taxi. Och slutligen, priset? 1 317 600 yen, motsvarande 88 800 kronor.