Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lexus NX
Lexus NX
Lexus NX
Lexus NX

Toyota råkade avslöja Lexus nya crossover NX – eller?

Under hösten förra året visade Lexus upp crossoverkonceptet LF-NX under ett par olika tillfällen. Vid en presentation för ett par veckor sedan visade Lexus en bild på vad som ser ut att vara produktionsversionen.

På Frankfurtsalongen i höstas visade Lexus ett crossoverkoncept full av veck och skarpa linjer. LF-NX Concept visades även upp på Tokyosalongen senare samma år, men med den skillnaden att hybriddrivlinan hade ersatts med en turbomatad tvålitersmaskin (se bilder på dessa nedan).

 De uppvisade bilarna var typiska koncept med streck till strålkastare och supertunna sidobackspeglar. Men de var inte desto mindre en uppvisning av vad som är på gång, en ny, lite mindre crossover från Toyotas premiummärke – Lexus NX.

På ett konvent i Detroit för ett par veckor sedan höll Toyota Nordamerikas vd Jim Lentz en presentation där han bland annat pratade framtid och visade upp kommande Lexus-modeller. På en av bilderna på storbildsskärmen sågs en crossover med namnet LF-NX utskrivet intill. Det är bara det att bilen på bilden inte ser ut som de tidigare visade konceptbilarna. Bilen på bilden är tydligt produktionsmässigt utförd med mindre hysterisk front med riktiga strålkastare, icke konceptaktig grill, riktiga ytterbackspeglar samt att bilen även försetts med dimljus. Dessutom ser fälgarna mer normala ut.

Det kan väl bara betyda en sak, nämligen att den person som skapat Toyota-chefens presentation har tagit miste på vilken bild som skulle användas i fallet med LF-NX? Denna person har sannolikt under stress och press haft för lite koll samtidigt som Jim Lentz inte hunnit kika igenom bildvalen innan presentationen (som finns att beskåda på YouTube och som ovanstående bild är hämtad från). Det låter inte helt osannolikt faktiskt.

Den färdiga versionen av Lexus NX förväntas visas på bilsalongen i Genève i mars. När försäljningen startar i höst eller något senare är två modellversioner aktuella, dels NX 200t som är bensinversionen med två liter stor turbomaskin, dels NX 300h som är hybridversionen där en 2,5 liter stor bensinmotor samarbetar med en elmotor.

 Lexus NX använder sig av samma tekniska plattform som nya Toyota RAV4, om än med vissa modifieringar.