Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota RAV4 blir elbil... och dyr

Efter nio år är det dags för Toyota att lansera en ny elbil. Denna gång har man gått samman med elbilstillverkaren Tesla som tagit fram tekniken åt Toyota.

Det är ingen billig bil som Toyota och Tesla tagit fram. Enligt Toyota själva kommer bilen kosta ungefär dubbelt så mycket som de 229 900 kronor somen RAV4 med traditionell förbränningsmotor kostar. Det höga priset grundar sig dels i utvecklingskostnaderna och dels den låga tillverkningstakten, eftersom man inte räknar på att sälja mer än 900 bilar per år i tre år. 

 Tesla står för tekniken men bilen monteras ihop i Toyotas kanadensiska fabrik i Ontario.Med de 383,5 kilo tunga batterierna väger bilen in på 1 829 kilo. Effekten i elmotorn är på 154 hästkrafter som skickas ner till framhjulen. Accelerationstiden från 0-100 kilometer i timmen går på 7,5 sekunder upp till en toppfart på 160 kilometer i timmen. 

 Räckvidden är cirka 16 mil på en laddning. Det tar cirka tolv timmar att ladda bilen via ett vanligt uttag på 240V/16A. Med en lite kraftigare laddsladd, 240V/40A sjunker laddningstiden med hälften.

 Jämfört med en vanlig RAV4 har elbilsversionen ett lägre luftmotstånd vilket också syns på den modifierade fronten. Backspeglarna, stötfångaren och den lägre och övre grillen har ritats om till elbilen för att ge bilen ytterligare några kilometer ur batterierna.

 RAV4 i elversion börjar säljas i USA under sommaren men det är tveksamt om bilen kommer att hitta över till Sverige.