Foto: Sebastien Mauroy

Toyota RAV4 Hybrid officiell – fakta och bilder

0,49 liter per mil och 115 gram koldioxid per kilometer, det är vad Toyota RAV4 har att erbjuda när modellen nu presenteras som hybrid på bilsalongen i Frankfurt.

Äntligen, ropar många förmodligen i dag. Sedan många år tillbaka hybridsatsande Toyota kommer till slut med en hybrid för den europeiska marknaden som är större än de golfklasstora modeller som redan finns hos märket.

Det är alltså senaste (fjärde) generationen RAV4, den som visades 2012 och lanserades 2013, som blir försedd med antingen en eller två elmotorer som assisterar bensinmotorn. Sistnämnda är på 2,5 liter och jobbar enligt Atkinson-principen. Sammanlagd effekt ligger på 197 hästkrafter och via en steglös automatisk växellåda, som har möjlighet till manuell växling, kan både fram- och bakhjulen driva. RAV4 Hybrid AWD-varianten har alltså en av de två elmotorerna monterad vid bakaxeln.

Fyra körlägen finns att välja mellan. Det mest skonsamma mot miljön är det rena elläget medan prestandaläget bjuder på lite mer fart.

Enligt NEDC-körcykeln vill RAV4 Hybrid ha 0,49 liter bensin per mil vid blandad körning. Det motsvarar ett utsläpp om 115 gram koldioxid per kilometer.

Foto: Sebastien Mauroy

Den som är skarpsynt ser att RAV4 Hybrid ser lite annorlunda ut i jämförelse med hur vi känner dagens RAV4. Det beror på att Toyota har passat på att uppdatera RAV4 i samband med hybridversionens intåg på marknaden. Bland annat fronten har gjorts om och tagit större del av Toyotas nya formspråk Keen Look och Under Priority. I samband med uppdateringen har man också gjort karossen mer vridstyv och hjulupphängningen har förbättrats för behagligare gång. Ljudnivån i kupéutrymmet har dessutom sänkts tack vare mer isolering.

Även interiört har Toyota genomfört förändringar. Kvaliteten på materialen har höjts och instrumentbrädan har gjorts om. Framför föraren finns en 4,2 tum stor multiinformationsskärm och på mittkonsolen sitter en sju tum stor infotainmentskärm.

Toyota RAV4 Hybrid är standardutrustad med Toyota Safety Sense, tillverkarens senaste säkerhetspaket som innehåller en lång rad olika tekniker för att undvika och lindra olycksrisker. Bland annat finns aktivt krockskydd med autobroms som känner av både bilar och fotgängare, vingelvarnare, automatiskt helljus och vägskyltsigenkänning.

En stor nyhet för Toyota är kameravyn med 360-gradersvy i fågelperspektiv. Det underlättar vid exempelvis parkering och vid körning i låg fart i trånga utrymmen.

Toyota nämner varken priser eller lanseringsdatum för RAV4 Hybrid, men vi skulle tippa att försäljningen inte ligger speciellt många månader fram i tiden.