Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mitsuoka Motor

Toyota RAV4 i tuff skrud

Jänkare eller japan? Mitsuoka Buddy sätter myror i huvudet. Det rör sig om en Toyota RAV4 med amerikansk retrodoft.

Toyotas nya designspråk tar ut svängarna. Lite väl mycket tycker en del. Vid vår första provkörning av femte generationen RAV4 tyckte vi finna kopplingar till SsangYong Tivoli framtill och Opel Insignia bak. Lösningen på det, om det nu ses som ett problem, är vända sig till japanska Mitsuoka Motor som nu har presenterat sin version av suven: Buddy.

Foto: Mitsuoka Motor

Formen för tankarna bak i tiden och till Nordamerika. Den kantiga och kromade fronten påminner inte så lite om Chevrolet K5 Blazer från tidigt 1980-tal. Baken är platt som gamla tiders suvar men med rejält tilltagna och horisontella lampor. Kromade stötfångare av större snitt samt tillgången till kromade navkapslar gör sitt till för retrolooken.

Något V8-muller finns dock inte att kryssa för. Drivlinorna är samma som för donatorn: två- eller fyrhjulsdrift och bensin- eller hybriddrift. Med ingreppen har bilen blivit 12,5 centimeter längre.

Foto: Mitsuoka Motor

En rad mer eller mindre retrodoftande kulörer finns att välja på liksom möjligheten att få taket i kontrasterande färg. Några bilder på inredningen finns inte i dagsläget men bilen har riktig premiär den 26 november.

Företaget Mitsuoka Motor har byggt retrobilar sedan 1968, ofta med lyxig och sportig framtoning. 2015 började deras bilar även säljas i Storbritannien. Ni kanske minns Mitsuoka Roadster? En ombyggd Mazda MX-5 som vi skrev om för fyra år sedan