Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080813-toyota-rav4-lyft080813-toyota-rav4-lyft080813-toyota-rav4-lyft
080813-toyota-rav4-lyft

Toyota RAV4 uppdateras

Den europeiska storsäljaren Toyota RAV4 har genomgått en ansiktslyftning för att behålla sin position i försäljningsstatistiken. Några försiktiga kosmetiska ingrepp kombineras med en ny, mindre men samtidigt starkare instegsmotor.

Inför modellåret 2009 anser sig Toyota tvungna att ge den storsäljande lillsuven RAV4 en mild ansiktslyftning. RAV4 spelar i det kanske stenhårdaste av de stenhårda segmenten där konkurrenterna är många och duktiga. Det är en hård kamp som utspelas i den kompakta suvklassen, att inte ha ett fräscht och tilltalande yttre är närmast detsamma som att lägga sig på rygg och låta konkurrenterna köra över en. Av den anledningen kan Toyota RAV4 från och med september köpas i en aning nyare form.

De största förändringarna återfinns dock under motorhuven, där den gamla instegsmotorn på 2,4 liter ersätts av en helt nyutvecklad 2,5-liters fyrcylindrig motor. Den nya motorn är utvecklad för att gå så snålt som möjligt med Toyotas system för variabel ventilstyrning, VVT-i kallat. Den gamla 2,4-liters motorns166 hästkrafter överträffas av 179 friska hästar i den nya. Motorn kombineras med en fyrstegad automatlåda som uppges vara smidigare i växlingarna än nuvarande låda. När man läser vidare i faktauppgifterna framgår det att den nya motorn verkar vara en motor som behöver varvas friskt. De maximala 179 hästkrafterna nås först vid 6 000 r/min och vridmomentet på 233 Nm fås vid 4 000 r/min.

De yttre uppdateringarna består av en lätt omritad grill och frontspoiler, nya backspeglar, nya 17-tums standardfälgar och en något uppfräschad bakdel. Om Sport Appearance-paketet kryssas för vid köp av den fyrhjulsdrivna och V6-motoriserade RAV4 försvinner reservhjulet från bakluckan och några kromdetaljer tillkommer i dess ställe. Samtidigt som RAV4 uppdateras passar Toyota på att även uppdatera priserna. Priserna för RAV4 höjs med i genomsnitt 0,9 procent.

Provkörning

Test