Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Toyota GT 86
Toyota GT 86
Toyota GT 86
Toyota GT 86

Toyota säger nu att GT 86 trots allt är en säljsuccé

Toyotas egen Prozac – GT 86 – benämns nu som en säljsuccé med över 100000 sålda exemplar på mindre än två år. Det går tvärt emot vad en Toyota-chef sa bara för ett litet tag sedan.

För knappt två månader sedan kunde du på teknikensvarld.se läsa en artikel om att Toyota GT 86 har sålt sämre än Toyota förväntat sig och att detta kan få konsekvenser i att en vassare prestandamodell, något som många önskar sig, uteblir.

 Uppgifterna baserades på vad Toyota Europas chef för forskning och utveckling, Gerald Killmann, berättat för brittiska Auto Express.

 Vilka mål Toyota har haft för GT 86 från början vet vi inte, men det officiella besked som Toyota nu går ut med är tvärtom mot vad Killmann tidigare sa.

Toyota berättar nämligen att man under de två knappa år som GT 86 funnits på marknaden har sålt över 100000 exemplar av modellen. Man kallar det för internationell succé.

 100000 sålda bilar av en sportbil under två år är inga dåliga siffror alls, tvärtom. Men frågan är vad Gerald Killmann baserade sitt uttalande på.

Vi på Teknikens Värld anser i alla fall att bilen Toyota GT 86 körmässigt är en succé. Ett välbalanserat precisionsverktyg att ha kul med på bana, men även på vanliga vägar men då så klart i mer sansat framförande. Vi tycker till och med så mycket om den att vi inte kunde låta bli att utse den till vinnare av Teknikens Världs Stora Bilpris 2013.

 Toyota (och Subaru med sin BRZ) har visat att det går att ha riktigt roligt bakom ratten utan att behöva göra av med mängder av pengar och utan att behöva sikta högt på effektstegen, GT 86 (och BRZ) har nämligen en boxermaskin på två liter som ”endast” levererar 200 hästkrafter.

Av de drygt 100000 GT 86:or som sålts världen över har drygt 300 hittat svenska ägare.

Fotnot: Prozac, som står nämnt i ingressen, är ett känt antidepressivt läkemedel som under många år kallades för lyckopiller. Toyota GT 86 är nämligen ingenting annat än ett lyckopiller.