Toyota-säljare lurar Hilux-kunder
Nya Toyota Hilux visade upp ett livsfarligt beteende i Teknikens Världs älgtest som publicerades i oktober. Men biltillverkaren har ännu inte agerat, och hos handlarna slätas bilens välttendenser över med bortförklaringar och rena lögner. När samma sak hände 2007 slutade företaget att sälja bilar med de större hjulen. Vi undrar varför inget händer nu?
Det är nu tre månader sedan
nya Toyota Hilux gick upp på två hjul i Teknikens Världs älgtest. Bilen visade upp ett livsfarligt beteende, och att den inte välte berodde enbart på att testföraren snabbt styrde emot och fick ner bilen på marken igen. Testbilen var tillvalsutrustad med 18-tumshjul och hade 830 kilo last – 170 kilo mindre än angiven maxlast.
När Teknikens Värld körde förra generationen Toyota Hilux i älgtestet år 2007 hände precis samma sak – bilen höll på att välta. Då agerade Toyta exemplariskt och stoppade försäljningen av Hilux med de stora hjulen i hela Europa, eftersom greppet i däcken var för bra i kombination med bilens höga tyngdpunkt och bristen på antisladdsystem. Men när det händer igen, med en helt ny generation av samma bilmodell med mängder av hjälp- och säkerhetssystem, reagerar Toyota annorlunda.
Toyota Sveriges PR-chef Bengt Dalström lämnade en kommentar inför publiceringen av testet, där han skrev att Toyota tar resultatet på stort allvar. Några veckor senare kom två personer från Toyota Motor Corporations europeiska huvudkontor i Bryssel på besök till redaktionen. Sedan dess har Teknikens Värld fått rapporter om att Toyota arbetar med problemet, men något mer konkret än så har inte kommunicerats.
Men vad säger säljarna i bilhallarna? Fortsätter försäljningen som vanligt? Vi har tagit reda på det genom att ringa till olika bilhandlare runt om i landet och låtsats vara bilspekulanter.
När vi frågar om Teknikens Världs testresultat får vi olika svar och förklaringar beroende på vem vi ringer, men budskapet är likadant överallt. Handlarna meddelar att det inte är något att oroa sig för. Bilens livsfarliga vägegenskaper bortförklaras, relativiseras och täcks över med rena lögner.
På Biltrean Toyota Center i Uppsala säger man att välttendenserna redan är åtgärdade.
– Det där är fixat så att säga, det har Toyota åtgärdat centralt, säger bilsäljaren.
Men några modifieringar på bilarna har inte genomförts. Toyota Hilux säljs fortfarande i samma konfiguration och med samma 18-tumshjul som bilen som var nära att välta i älgtestet hade. Med standardmonterade 17-tumshjul får bilen mindre grepp och går inte upp på två hjul, även om det inre framhjulet fortfarande lyfter från marken.
På Toyota Center i Sundsvall kallas testresultatet för en ”petitess”.
– Det är en extrem situation, när man ska väja sådär. Och det ska sägas att bilen ändå inte tippade. Det kommer inte att åtgärdas någonting kan jag säga, bilen är så, säger säljaren.
Vi får samma typ av svar av Metro Auto Gruppen i Kungens Kurva i Stockholm.
– Det där testet var ju olyckligt, men det ska mycket till. Du ska köra väldigt extremt och på gränsen till idiotiskt för att tippa en sån där bil. Jag har kört den rätt mycket själv, säger Toyota-försäljaren.
Teknikens Världs reporter Linus Pröjtz är en av tre testförare som kör bilar i älgtestet. Han förklarar att syftet med testet är att visa hur bilen beter sig i krissituationer.
– Det har ingenting med extrem körning att göra. Testet visar på brister i chassi och hjälpsystem vid en panikmanöver, om det skulle springa upp ett barn eller en älg på vägen, säger han.
Flera av Toyota-säljarna menar att älgtestet är opålitligt och vinklat, trots att det genomfördes med sex andra pickuper från olika tillverkare, som alla vid samma tillfälle gick genom konbanan i högre hastigheter än Toyota Hilux utan att ens vara i närheten av att uppvisa samma beteende.
– Enligt informationen vi har fått är testet inte är gjort på rätt sätt. Även jag kan få en bil att välta, vilken som helst. Det är inga problem, säger en säljare på Bilia Toyota Malmö. Han säger vidare att han har fullt förtroende för Toyota, och att kunderna också borde ha det.
– Är det minsta lilla bekymmer eller fel, framför allt om det skulle innebära trafikfara, tar Toyota in bilarna. Det är den tryggheten man ska känna om man köper en Toyota, säger han.
Men Toyota har varken stoppat försäljningen eller genomfört några åtgärder på bilarna efter det livsfarliga uppträdande i älgtestet. Bengt Dalström, PR-chef på Toyota Sverige, tycker inte det är ett problem att bilen fortsätter säljas – trots att den kan välta vid en undanmanöver.
– Vi anser inte att vår bil är farlig. Den presterar sämre än konkurrenterna i det här testet men det gör inte bilen farlig, säger han.
Teknikens Världs Linus Pröjtz menar att Toyota sänker sitt eget resonemang, med tanke på vad som hände med förra generationens Hilux.
– De slutade sälja bilen med de stora däcken för nio år sedan, och nu händer samma sak igen. Det är farligt att bilar går upp på två hjul. Det är ännu farligare att bilen går upp så högt att bilen håller på att slå runt. Toyota borde absolut sluta sälja bilen med 18-tumshjulen, säger han.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se