Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070913-toyota-iq-concept070913-toyota-iq-concept070913-toyota-iq-concept
070913-toyota-iq-concept

Toyota satsar på iQ i Frankfurt

Toyota visade upp sin lilla bil iQ på Frankfurtsalongen. En liten billig bil med låga utsläpp som troligtvis dyker upp på marknaden under 2009 – kanske till och med tidigare.

Toyotas lilla stadsbil iQ är riktigt fiffig. Den är består av 3+1 säten, tre för vuxna och ett för barn. Förare och främre passagerare sitter jämsides, men för att underlätta insteg till och skapa mer utrymme för vuxen och eventuellt barn till de bakre sätena så skjuts främre passagerarstolen fram tillsammans med höger del av instrumentbrädan. Det fjärde så kallade barnsätet kan även användas som plats för bagage.

Toyota iQ mäter 2,98 meter på längden, nästan 0,8 meter kortare än lilla Yaris. Men utrymmet i iQ känns ändå nästan lika luftigt och rymligt som Yaris då bilarnas bredd och höjd är väldigt snarlika.

Den lilla bilen väger inte mycket, antagligen strax under ett ton, och tillsammans med motorer med liten volym, både bensin och diesel, kommer iQ:s miljöpåverkan att vara begränsad. Alla motorversioner sägs hamna under den magiska gränsen 120 gram koldioxid per kilometer.

Toyota iQ lanseras troligen under 2009, men kan dyka upp tidigare och Toyotas förhoppning är att unga människor som vill ha en liten billig och säker stadsbil ska få upp ögonen för iQ.