Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080710-nya-prius-solcell
080710-nya-prius-solcell
080710-nya-prius-solcell
080710-nya-prius-solcell

Toyota sätter solceller på nästa Prius

Toyota blir först i världen med att erbjuda fabriksmonterade solceller till sin storsäljare Prius. Redan från och med nästa år förlängs räckvidden med hjälp av solceller på taket.

Det är inte allt för ovanligt att miljömedvetna och ekonomiskt lagda bilägare väljer att eftermontera solceller på sin bil. Det finns ett antal företag som utför detta och oftast är det Toyota Prius som begåvas med solfångande paneler. Från och med nästa år kan dessa verkstäder få det kämpigt då Toyota börjar montera solceller på Prius redan i fabriken.

Den tredje generationens Prius väntas bli presenterad på bilsalongen i Detroit i januari nästa år. Enligt den japanska affärstidningen Nikkei kommer den då att vara utrustad med takmonterade solceller. Troligtvis kommer det alltså att finnas en Prius med solceller redan våren 2009. Solcellernas främsta uppgift blir att driva saker som luftkonditionering, stereo och andra bekvämligheter. Därmed kan det stora hybridsystemet koncentrera sig på att driva bilen framåt.

Dessvärre blir det inte så bra så att solcellerna blir standardutrustning till nästa Prius. Inledningsvis blir det bara de dyrare versionerna som får panelerna.

Toyota Prius började säljas redan 1997 och var då världens första serietillverkade hybridbil. Sedan dess har ett antal konkurrenter dykt upp men Prius har på något sätt lyckats behålla sitt stenhårda grepp kring den trendkänsliga miljöbilsmarknaden. Sedan 1997 har bilen sålts i drygt en miljon exemplar världen över. Den tredje generationens Prius förväntas bli större, starkare men även snålare än dagens modell. Det går även rykten om att en kombikaross ska ansluta till Prius-familjen.

På bilden ses Toyota Hybrid-X concept

Läs mer