Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota ska visa GR Supra Super GT i Tokyo

Alla går vi och väntar på att nya Toyota Supra ska visas upp i sin fulla prakt på bilsalongen i Detroit i januari. Toyota hinner dock klämma in ytterligare en konceptbil innan det blir skarpt läge.

Nya Toyota Supra är en ovanligt utdragen historia. Sedan nedläggningen av senaste generationen 2002 har spekulationerna avlöst varandra, och så plötsligt i januari 2007 visade Toyota upp konceptbilen FT-HS som spädde på snacket om en ny Supra än mer, utan att Toyota själva egentligen pratade i Supra-termer. I januari 2014 var det dags för ännu en konceptbil – FT-1 – och det var ju som klippt och skuret för att världen än en gång skulle brista ut i Supra-diskussioner, dock utan att Toyota deltog. Men att de skyddade namnet Supra i USA kort efter konceptbilens uppvisande, och ett par år senare gjorde samma sak i Europa, fick oss att fatta – en ny Supra är högst sannolikt på ingång.

Först i oktober 2015 fick vi en viss typ av bekräftelse när Toyotas sportbilsansvariga ingenjör Tetsuya Tada pratade om en framtida sportbil som ska vara bättre än Porsche och i september 2016 fick vi så äntligen se bilen för första gången – i form av spionbilder.

Konceptbilen från i våras.Konceptbilen från i våras.Konceptbilen från i våras.
Konceptbilen från i våras. Foto: Toyota

I början av 2018 bekräftade Toyota att de på Genèvesalongen ska visa upp sitt återvändande i genren med en återkomst av märkets ikoniska sportbil. Och så i mars fick vi så äntligen se bilen… som ett racingkoncept – GR Supra Racing Concept (bakom bokstäverna G och R döljer sig Toyotas prestandaavdelning Gazoo Racing).

 Gatversionen med maskering, en bil som vi redan har varit iväg och provkört.

Gatversionen av nya Supra fick vi se täckt med kamouflerande folie under följande sommar, när Toyota berättade att bilen ska ställa upp Goodwood Festival of Speed.

Under hösten fick Teknikens Värld exklusivt åka iväg till spanska racerbanan Jarama för provkörning av nya Toytoa Supra. De tekniska detaljerna fick vi inte reda på fullt ut, och bilen fick vi inte heller se utan maskering. Vi, och många med oss, trodde att bilen skulle avtäckas på bilsalongen i Paris i oktober. Så blev det inte.

Nyligen avslöjade Toyota att avtäckningen i stället ska äga rum på bilsalongen i Detroit i januari 2019.

Som du ser… en ovanligt utdragen historia, ändå har vi utelämnat ett antal hållpunkter för att du inte skulle somna med näsan tryckt mot tangentbordet eller mot skärmen. Och än mer segdraget blir det, skulle man kunna säga, eftersom Toyota nu meddelar att vi ska få se ännu ett koncept innan produktionsbilen har premiär om en dryg månad.

På en custombilsalong i Tokyo 11-13 januari ska Toyota Gazoo Racing visa upp GR Supra Super GT Concept, alltså dagarna innan Detroitsalongen (som börjar den 14 januari med tjuvstart kvällen den 13 januari).

Dagens pressmeddelande från Toyota innehåller ingen information utan bara ovanstående teaserbild (högst upp) som visar konceptbilen som alltså inte är densamma som den vi såg i Genève i våras. Namnet, GR Supra Super GT Concept, skiljer sig (GR Supra Racing Concept hette det förra konceptet) och vi ser även att bilens linjer är lite annorlunda. Diffusorn är inte lika utstickande och bakvingen är en annan. Hela bakänden är betydligt mer plan och inte lika böljande i sina former.

LÄS MER: Så bra är nya Toyota Supra