Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101201-toyota iq elbil
101201-toyota iq elbil
101201-toyota iq elbil
101201-toyota iq elbil

Toyota släpper liten elbil 2012

Toyota fokuserar vidare på sin gröna satsning med att sänka behovet av fossila bränslen. Näst i tur är en liten elbil baserad på iQ. Lanseringen är planerad till 2012, men vi européer får antagligen inte ta del av den.

Toyota är gamla i gamet när det gäller elbilar. Mellan 1997 och 2003 serietillverkade man elektriska RAV4 EV som till och med hittade hit till Sverige via olika vägar. Men trots uteblivna försäljningsframgångar satsar Toyota vidare på elkonceptet och näst i tur är en liten iQ-baserad elbil som under 2012 ska lanseras i Japan och USA. Dessförinnan ska den genomgå många mils tester i de båda länder och eventuellt också i Kina.

Men vi européer lär inte få se den lilla el-iQ:n lanseras på vår kontinent. Toyota har inte tagit något beslut om detta och anledningen sägs vara elbilens att utmaningar med begränsad livslängd och högt pris på batterierna samt kort körsträcka kvarstår. Då kan man alltså fråga sig om vi i Europa har högre krav på nämnda punkter än vad amerikaner och japaner har.

På bilsalongen i Los Angeles som avslutades nyligen visade Toyota upp en eldriven konceptbil baserad på RAV4. En konceptbil med drivlinan framplockad tillsammans med amerikanska Tesla. Denna bil är planerad att börja säljas på den amerikanska marknaden under 2012, alltså samma år som den lilla iQ-baserade elbilen.

Läs mer