Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100908-toyotayaris hybrid
100908-toyotayaris hybrid
100908-toyotayaris hybrid
100908-toyotayaris hybrid

Toyota släpper Yaris Hybrid nästa år

Via ryktesvägar har det tidigare sagts att Toyota planerar en hybridversion av lilla Yaris. Men uppgifterna i ryktena slogs snabbt ned av Toyota. Men nu sägs det igen att det är dags för Yaris Hybrid att träda fram och det redan nästa år.

Toyota har rönt enorma framgångar med sin hybridbil Prius som nu är inne på sin tredje generation. Tekniken med förbränningsmotor i kombination med elmotor har dessutom tagit steget över till en mer ”vanlig” bil, nämligen Auris som i detta nuet marknadsförs hårt hos de svenska återförsäljarna.

Så varför inte fortsätta erövringen av hybridmarknaden genom att låta fler ”vanliga” modeller ta del av den bränslebesparande tekniken? Framför allt nu när konkurrenterna börjar hinna i fatt, inte minst Honda som redan nu erbjuder två hybridmodeller och har en tredje på gång – Jazz Hybrid som visas i Paris i nästa månad.

Enligt de senaste uppgifterna har Toyota nu fått upp farten och tänker slå undan benen på Honda Jazz med hjälp av Yaris Hybrid.

Våren 2009 fick vi via olika japanska och franska (!) medier reda på att det planeras en hybridversion av just Yaris och att den är ämnad att komma 2011. Men bara några månader senare dementerade Toyota uppgifterna (dock ej helt officiellt) och anledningen sades vara att en småbil som Yaris redan är så bränslesnål att ett hybridsystem inte skulle göra någon större nytta.

Nu verkar det dock som att det bara var snack för att mörka vad som egentligen är på gång. Enligt japanska tidningen Mid-Japan Economist, som Toyota sägs vara delägare i, ska man börja bygga en Yaris Hybrid i fabriken i Frankrike i samband med nästa räkenskapsårs påbörjan, det vill säga i april 2011. Var uppgifterna har sitt ursprung är dock okänt, men en Yaris Hybrid ämnad för först och främst den europeiska marknaden sägs alltså finnas tillgänglig i Toyotas modellprogram någon gång under nästa år.

Läs mer

Test och provkörningar