Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota ställda mot väggen: ”Varför kör IS era bilar?”

I filmer och på bilder, både via nyhetsrapportering och i officiell propaganda, syns ofta terrororganisationen IS tillsammans med flera olika Toyota-modeller. Hur kommer det sig? Det undrar nu USA:s antiterrororganisationer.

Det har antagligen inte undgått någon. I nyhetsrapporteringen från krigen i Syrien, Irak och Libyen syns terrororganisationen IS allt som oftast körandes olika Toyota-modeller, framför allt Hilux, Tacoma och Land Cruiser. Även i IS officiella propagandafilmer som sprids på nätet syns Toyotas bilar, gamla och sprillans nya, i alla möjliga sammanhang, så som i strider och vid attentat.

Det har gått så långt att många menar att Toyota har blivit en del av IS varumärke. Det har fått USA:s antiterrormyndigheter att reagera och de har börjat ifrågasätta Toyota och hur det kommer sig att IS så ofta syns tungt beväpnade sittandes i den japanska biljättens pickup- och suv-modeller.

Toyota har svarat att de inte vet hur det kommer sig att IS kör deras bilar i sådan omfattning samt att de fullt ut stödjer ifrågasättandet och den granskning som amerikanska myndigheterna har dragit igång för att motverka att västproducerade varor hamnar i händerna på terrororganisationer.

Toyota har bland annat redovisat metoderna som deras leverantörskedjor i Mellanöstern använder sig av.

Toyota säger att de har en strikt policy att inte sälja fordon till potentiella köpare som kan tänkas använda dem i paramilitära eller terroristiska verksamheter.

Iraks ambassadör i USA, Lukman Faily, berättar för amerikanska ABC News att hans regering i hemlandet tror att IS har köpt hundratals helt nya Toyota-bilar de senaste åren, vid sidan om alla gamla Toyota-bilar som de redan har i sin flotta. Han undrar var alla dessa nya bilar kommer ifrån?

Enligt Toyotas siffror sålde man 6 000 bilar i Irak under 2011. Den siffran trefaldigades till 18 000 bilar under 2013 för att under 2014 gå tillbaka något till 13 000 bilar.Många tror att IS stjäl och smugglar in flertalet av bilarna. Bland annat skickade USA 43 Toyota-bilar till de syriska rebellerna, bilar som man nu inte vet var de befinner sig. I Australien har det rapporterats om att 800 pickuper och suvar av märket Toyota har försvunnit mellan 2014 och 2015. I flera fall tros de ha fraktats till IS och de krigshärjade områdena i Mellanöstern.

https://youtu.be/sq_iP5lQsAU