Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toyota / Shutterstock

Toyota stöldskyddsmärker katalysatorer

Det pågår en global stöldvåg av katalysatorer och hårt drabbade är ägare av äldre Toyota-bilar. Toyota i Storbritannien har därför beslutat att erbjuda Toyota-ägarna stöldskyddsmärkning av bilarnas katalysatorer. I Sverige erbjuder Toyota en liknande åtgärd.

De senaste åren har antalet stölder av katalysatorer ökat kraftigt runt om i världen. Även Sverige är hårt drabbat och under 2020 såg vi en ökning på ofattbara 4 000 procent, jämfört med antalet stölder 2019.
Anledningen till att stöldligor har specialiserat sig på bilars katalysatorer beror på de ädelmetaller som finns inuti dessa. Platina, palladium och rodium är värda sin vikt i guld, plus mycket mer. Exempelvis rodium kostar för tillfället cirka 7,6 miljoner kronor per kilo, mer än dubbelt upp jämfört med i oktober i fjol då vi senast skrev om katalysatorer och rodiumpriset. Mängden eftertraktad metall i katalysatorerna är liten, men med många stulna katalysatorer blir det en del ändå. I USA hittade polisen nyligen en gömma med 250 stulna katalysatorer. Man beräknar att varje katalysator är värd drygt 25 000 kronor, totalt rörde det sig om runt 6,3 miljoner kronor.
I mars i år beslagtog Malmöpolisen fler än 500 stulna katalysatorer. Med samma värdering som i USA handlar det om stöldgods värt runt 13 miljoner kronor.

Många drabbade

Det är många Toyota-ägare som blir drabbade av katalysatorstölder. För ett par år sedan visade vi er en film där en Toyota Prius i England mitt på ljusa dagen fick sin katalysator bortmonterad av tjuvar, och vid TV4:s inslag om katalysatorstölder i Sverige intervjuades en skånsk Toyota Prius-ägare om de två stölder som drabbat hans bil på kort tid och som råkade ut för en tredje stöld på samma bil kort efter att intervjun hade avslutats.

Här inne finns de stöldbegärliga grejerna, exempelvis metallen rodium som just nu säljs för nästan 8 miljoner kronor per kilo. I en katalysator finns ofta betydligt mindre än ett gram rodium.Här inne finns de stöldbegärliga grejerna, exempelvis metallen rodium som just nu säljs för nästan 8 miljoner kronor per kilo. I en katalysator finns ofta betydligt mindre än ett gram rodium.Här inne finns de stöldbegärliga grejerna, exempelvis metallen rodium som just nu säljs för nästan 8 miljoner kronor per kilo. I en katalysator finns ofta betydligt mindre än ett gram rodium.
Här inne finns de stöldbegärliga grejerna, exempelvis metallen rodium som just nu säljs för nästan 8 miljoner kronor per kilo. I en katalysator finns ofta betydligt mindre än ett gram rodium. Foto: Mipan / Shutterstock

Märk-DNA

Nu agerar Toyota i Storbritannien. De satsar drygt tolv miljoner kronor för att hjälpa ägare av framför allt äldre Toyota-modeller. De erbjuder ägarna stöldskyddsmärkning med märk-DNA. Toyota har gaddat ihop sig med polisen och företaget SmartWater som är en av de större aktörerna inom märk-DNA. Målet är att stöldskyddsmärka fler än 100 000 katalysatorer, något som de hoppas ska leda till att polisens arbete mot stöldligorna effektiveras, att fler brottslingar åker fast och fälls samt att ohederliga handlare av begagnade reservdelar och bilskrot avskräcks från att köpa katalysatorerna.
Erbjudandet till Toyota-ägarna är kostnadsfritt.

Märk-DNA och larm i Sverige

Även i Sverige erbjuder Toyota en liknande lösning. För Teknikens Värld berättar Toyota Sverige att alla ägare som drabbats av katalysatorstöld får märk-DNA i samband med montering av ny katalysator på på Toyota-verkstad. I Sverige monteras dessutom ett larm på drabbade bilar, ett larm med tippsensor som aktiveras om en domkraft eller motsvarande lyfter bilen. Är den drabbade ägaren dessutom Toyota bilförsäkringskund och råkar ut för stöld ännu en gång utgår självrisken (så länge katalysatorn är märkt och bilen är försedd med nämnda tippkänsliga larm).

Att främst äldre bilar är drabbade av katalysatorstölder beror på att nyare Toyota- och Lexus-bilar har en annan design på katalysatorn vilket gör dem mindre stöldbegärliga.