Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota stoppar försäljningen av Hilux med 16-tumshjul i Europa

Efter Teknikens Världs avslöjande om Toyota Hilux farliga egenskaper i älgtestet stoppas nu försäljningen av Hilux med 16-tumshjul i hela Europa. – Under vissa omständigheter lyfter däcken även för oss, säger Michel Koch, produktinformationschef på Toyota Europe.

I Teknikens Värld nummer 23, ute i butik nu, har vi testat sex av marknadens mest populära pickuper. I vårt avslöjande undanmanövertest – älgtestet – är Toyota Hilux på väg att välta. Men vi klarar precis att få ned bilen igen genom att styra ut ur konbanan.

Hilux-konkurrenterna klarade sig samtliga utan vältningstendenser. Bäst gick Mitsubishi L200 som var enda pickup utrustad med antisladdsystem (ESP).

Sedan vår publicering har testresultatet spridits till en rad olika länder eftersom Hilux säljs i stort sett över hela världen. Teknikens Världs rykte och renommé har gjort att media i allt från Nya Zeeland via delar av Mellanöstern, Island, Ryssland och Norge slagit upp nyheten stort, bara för att räkna upp några länder.

Sedan vi upptäckte Hilux farliga egenskaper har vi haft ett kontinuerligt informationsutbyte med Toyota. Bilföretaget har tagit allvarligt på resultatet och vi vill självklart att deras bilköpare ska känna sig säkra.

Nu väljer alltså Toyota att stoppa försäljningen av Hiluxbilar utrustade med 16-tumshjul.

– Vi har upprepat våra tester, tagit del av er tidnings resultat och testat med era förutsättningar för älgtest. Under vissa omständigheter märker vi att hjulen kan lyfta vid en undanmanöver. Inte alls så kraftigt som för er men ändå allvarligt nog, säger Michel Koch, produktinformationschef på Toyota Europe.

Under vårt älgtest med Hilux skodd med 15-tummare upptäckte vi också oroande egenskaper.

– Vi ifrågasätter inte era testdata eller på vilket sätt ni gjort testet. Men vi anser inte att 15-tumsversionen uppträder farligt, säger Michel Koch på Toyota Europe.

Toyota i Japan har sedan Teknikens Världs testresultat publicerades konstant testat och utvärderat Hilux. Dessa tester kommer att fortsätta bekräftar Michel Koch. Teknikens Världs testlag kommer också tillsammans med Toyota att utföra nya älgtester för att ytterligare utvärdera bilen.