Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080101-toyota-störst
080101-toyota-störst
080101-toyota-störst
080101-toyota-störst

Toyota störst i världen

Toyota har länge varit i hasorna på GM som världens största biltillverkare. Det är inte officiellt ännu, men de preliminära siffrorna säger att Toyota för första gången är större än GM.

General Motors, eller GM som de flesta säger, har de senaste 76 åren kunnat titulera sig som världens största biltillverkare. För första gången talar nu allt för att det amerikanska bilföretaget får abdikera från tronen.

Även om tillverkningssiffrorna ännu inte är officiella så visar de att Toyota är störst – 9,51 miljoner producerade bilar under 2007 jämfört med ”bara” 9,26 miljoner för GM. I början av detta nya år kommer de officiella siffrorna.

Trots att Toyota har som mål att tillverka ännu fler bilar under 2008 – 9,98 miljoner – så har inte GM kastat in handduken. Trots ekonomiska kriser de senaste åren ser de positivt på framtiden, mycket tack vare introduktionen av Chevrolet på andra marknader och då inte minst i Asien.

Skillnaden i antal tillverkade bilar är alltså hårfin, däremot är lönsamheten för de båda företagen som natt och dag eftersom Toyota har betydligt större vinstmarginal per såld bil än GM.