Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
060710_toyota
060710_toyota
060710_toyota
060710_toyota

Toyota stryker storsäljande familjebussar

Toyota kommer att stryka familjebussarna Previa och Avensis Verso ur programmet. Det har beslutats av Toyota Europas ledning på grund av de hårdare miljökraven och gäller hela Europa skriver Dagens Nyheter.

Den 1 januari 2009 börjar hårdare miljökrav gälla inom Europa. Programmet kallas Euro 5 och innebär framförallt att koloxidutsläppen måste minskas. Toyota har därför beslutat att stryka Previa och storsäljaren Avensis Verso ur sitt modellprogram enligt Dagens Nyheter.

Detta är dock inget större problem för Toyota. Previa är redan på gång som hybrid i USA men är ännu inte riktigt klar för Europa. Det finns även en ny, miljövänligare modell i Japan men den kommer att bli för dyr att certifiera i Europa och kommer därför inte hit för än den finns som hybrid.

Enligt Toyotas informationschef Bengt Dahlström är inte Euro 5-kravet huvudorsaken till att Avensis Verso försvinner. Det är i stället för att den är för lik Corolla Verso som också är sjusitsig.

- Men det är inte bra. Avensis Verso har sju fullvärdiga säten medan Corollan har två nödsäten längst bak. Vi kommer definitivt att förlora kunder på det här, förklarar en säljare som talat med Dagens Nyheter.

Det är just nu inte klart när ersättningsmodellerna kommer till Europa.