Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota Supra får trådlös Carplay

Nya Toyota Supra har haft premiär och orderböckerna har öppnat. Dock ska denna artikel handla om något helt annat – Apple Carplay. Nya Supra är nämligen Carplay-kompatibel – utan kabel.

På Detroitsalongen i måndags hade nya Toyota GR Supra världspremiär och morgonen efter öppnade Toyota Sverige upp orderböckerna för de som vill reservera ett av väldigt få exemplar.

När vi beskrev nya Supra i gårdagens artikel lös en hel del BMW-detaljer igenom. Inte bara motorn kommer från BMW, det syns långa vägar att stora delar av interiören är hämtad från det tyska märket. Blinkersspaken, rattknapparna, radio- och luftkonditioneringsenheterna, mittkonsolen med växelväxlaren och iDrive-vredet är BMW rakt av.

Tittar vi närmare på de båda interiörbilderna ser vi att även infotainmentsystemets gränssnitt inte är Toyotas vanliga. Det är väldigt likt, till och med identiskt med, BMW:s med sina block och inforutor. Det är helt enkelt BMW:s system.

Förstora bilden så ser du att gränssnittet i infotainmentsystemet är BMW:s.

Läser vi Toyota USA:s pressrelease från världspremiären står det klart att systemet verkligen är BMW:s, nya Supra i Premium-utförande erbjuds nämligen med Apple Carplay – den trådlösa versionen. Det gör även BMW i några få modeller, så även Mercedes och några av VW-koncernens bilar inom kort.

Med trådlös Carplay behöver man alltså inte ha en kabel hängandes mellan mobiltelefonen och bilen. I den svenska pressreleasen finns över huvud taget ingen information om Carplay, inte heller i de engelska specifikationerna för Europa. Så om Supra i Europa får trådlös Carplay vet vi inte. Vi har sökt Toyota Sverige utan framgång.

Förstora bilden så ser du något som skulle kunna kallas en miss av Toyotas marknadsföringsavdelning, nämligen ett "felmeddelande" om att däcken har bytts och därför har TPMS-sensorerna reagerat.

Toyota GR Supra, som modellen heter, kostar från 656 900 kronor i grundutförande och från 678 900 kronor i Premium-utförande.

Även Googles motsvarighet till Apple Carplay, Android Auto, finns i trådlöst utförande sedan ett tag tillbaka. Dock gäller det i nuläget bara Googles egna telefoner och så vitt vi vet är det ännu ingen bil som har öppnat för trådlös Android Auto.

Uppdatering

Toyota Sverige meddelar att Carplay inte är aktuellt i Supra på den europeiska marknaden.

Notera att bilden överst visar trådlös Carplay i en BMW.