Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Alex Green / Toyota

Toyota Supra på autonom sladd

Utvecklingen av självkörande bilar går framåt och nu visar Toyota att vi snart inte ens behöver kunna drifta själva. Nu finns det en Toyota Supra som kan åka på sladd helt på egen hand.

Tänk om du skulle kunna åka runt på sladd som Ken Block, utan att behöva vara Ken Block eller hyra honom som chaufför. Det är inte så otänkbart som det kan låta, nu visar nämligen Toyota en Supra som kan åka på sladd helt utan ingrepp från föraren.

Det är Toyotas forskningsavdelning Toyota Research Institute (TRI) som har modifierat en Supra med autonom teknik programmerad för drifting och släppt ut den på en bana. Och det är inte bara för att det ser häftigt ut, Toyota understryker att forskning kring hur en självkörande bil ska hantera extrema situationer, till exempel halt underlag, är avgörande för att bilar ska kunna bli helt autonoma, men projektet syftar också till att vidareutveckla antisladdsystem.

– När de står inför halt väglag kan professionella förare välja att ta sig genom kurvan på sladd, men de flesta av oss är inte professionella bilförare. Det är därför TRI programmerar fordon som kan identifiera hinder och autonomt drifta runt dem, säger Jonathan Goh, forskare på TRI.

https://www.youtube.com/watch?v=MfU5_gzqPaM