Toyota Sverige återkallar 16 000 bilar

Toyota återkallar modellerna RAV4, Avensis och Auris för att åtgärda eventuella brister i bakvagnen som kan få bilen att snurra på vägen. Totalt 16 000 bilar kan vara drabbade av felet i Sverige.

Toyota Sverige kommer under dagen gå ut med information om totalt 16 000 drabbade bilar för åtgärder kring den bakre upphängningen. Det är amerikanska Toyota som upptäckte felet där en stoppmutter inte alltid dras åt ordentligt vid service, vilket skapar slitage och kan leda till att upphängningen går sönder. I USA har felet orsakat nio olyckor. För Europas del handlar det om tolv fall där felet påträffats, men ingen uppges ha skadats.

 Felet gäller modellerna RAV4 mellan 2006 och 2011 års modell, Toyota Avensis från och med 2008 samt Auris från och med 2007.

 – Det gäller en stoppmutter som man släpper på när man ska justera bakvagnen. Om man glömmer att dra åt den igen kan det leda till onaturligt slitage, säger Anton Nordvall, teknisk administratör och ansvarig för återkallelser vid Toyota Sverige, till teknikensvarld.se.

 Exakt hur olyckorna gått till vet man inte men enligt Toyota Sverige har det troligtvis handlat om att bilen blir svårhanterlig och att i vissa fall kan bilar ha snurrat runt på grund av felet.

 Berörda förare kommer kontaktas via brev under augusti för att kalla in bilar till verkstad för att åtgärda felet. Dessutom kommer man att märka ut muttern med en bricka för att undvika att felet inträffar igen.

 För Toyota-ägare som är oroliga över att bilen ska vara en av de som drabbats av felet kan bör man kontakta sin Toyota-verkstad för mer information.