Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090316-budget-prius
090316-budget-prius
090316-budget-prius
090316-budget-prius

Toyota tar upp kampen med Insight – budget-Prius på väg

Nya Honda Insight är den billigaste hybriden i Sverige och på de flesta håll i världen. Det verkar dock som att Toyota har bestämt sig för att råda bot på det. En lågpris-Prius med svagare motor ryktas ta upp priskampen med Insight.

Fajten mellan nya Honda Insight och Toyota Prius är uppenbar. De vänder sig till samma målgrupp, de lanseras i princip samtidigt och till råga på allt ser de nästan likadana ut. Sett till prislappen kommer Insight att gå segrande ur striden. Med ett instegspris på 234 900 kronor är Insight till och med billigare än gamla Prius, och nya Prius kommer inte att bli billigare. Därför är det lätt att förstå att Toyota-cheferna kan vara lätt oroade för att Insight ska sno åt sig köpare från Prius. Den japanska tidningen Nikkei Business Daily rapporterar att Toyota har planer på att lansera en budget-Prius som prismässigt ska ligga närmare Insight.

Toyota har inte kommenterat uppgifterna men enligt Nikkei ska budget-Priusen använda sig av samma hybridsystem som vanliga Prius, men med en något mindre förbränningsmotor än den 1,5-litersbensinare som sitter i Prius. Budgetversionen, som kan komma 2011, uppges bli 20-30 procent billigare än nya Prius. Hur mycket nya Prius kommer att kosta i Sverige vet vi inte än, men på hemmamarknaden säljs den för omkring 2,3 miljoner yen, motsvarande 200 000 kronor.

Hur det än blir en med eventuell budget-Prius ser det ut som att Toyota kommer att fortsätta sälja gamla Prius jämsides med den nya i Japan minst ett år framåt. Gamlingen fåruppdateras en aning och får bland annat en något större 1,8-litersmotor men ändå sänkt förbrukning.

TV-TV

Läs mer