Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota testar ”plug in”-hybrider i Japan

Toyota har i dag berättat att de har utvecklat en ny hybridprototyp med ”plug in”-teknik. Den baseras på Prius och testas just nu i Japan.

Toyotas vice VD, Masatami Takimoto, sa i maj att ”plug in”-hybrider inte lanseras förrän om ett flertal år. ”Plug in”-hybrider är en hybridbil som kan laddas via en kabel i vanliga elnätet. Men enligt Toyotas senaste uttalande om att de nu testar denna teknik kan man förhoppningsvis ana att tekniken är tillgänglig tidigare.

Toyotas ingenjörer har förbättrar batterikapaciteten på de bilar de nu testar. Det gör det möjligt att köra längre sträckor än tidigare med hjälp av bara elmotorn. Enligt uppgifter kan man köra 13 kilometer på en batteriuppladdning. Nackdelen är att bagaget är fullproppat med batterier.

1 360 kilo väger testbilarna och har en toppfart på 100 km/h. En och en halv timme tar det att ladda upp batterierna via det vanliga elnätet.

Det finns redan i dag ”plug in”-teknik till Toyota Prius, men det är oberoende småföretag som erbjuder detta och Toyota varnar för att använda dessa då garantierna slutar gälla och batterierna kan börja brinna.